Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС получава достъп до банковите тайни на магистратите

Инспекторатът към ВСС получава достъп до банковите тайни на магистратите

Defakto.bg

В Министерството на  правосъдието ще се проведе  редовно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.  По време на заседанието, ще бъде представен и обсъден проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. По време на заседанието, което ще се проведе днес, ще бъде представен и обсъден проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.  Промените предвиждат да бъде облекчен достъпа до банковите сметки на магистратите, за които настоя главен инспектор Теодора Точкова.

През септември по повод проверките на годишните имотни декларации на магистратите, инспекторите започнаха да завеждат дела в съдилищата за разкриването на банковите тайни на съдии, прокурори и следователи, както и на техни близки  във връзка.  От 1 януари т.г. тези проверки вече са възложени на Инспектората към ВСС. „Има много по-лесно разрешение на проблема написа в писмо  ССБ до Теодора Точкова. Председателят му Атанас Атанасов прикани инспекторите директно да искат съгласието на магистратите за разкриване на банковите им тайни, което ще спести време, усилия и ресурс.  Колегите надали ще ви откажат, сигурни бяха от ССБ.

Промените сега в закона предвиждат  Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да получава информация от информационните системи по чл. 56 и 56а от Закона за кредитните институции. Също и Главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет да могат да искат разкриване на банкова тайна от районния съд, в чийто район е постоянният адрес на лицето, с изключение на случаите, когато е дадено съгласие по чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции.

Други промени ще ограничават роднинските назначения в съдебната власт, а освен български граждани, за съдебни служителите ще се назначават и граждани на други държави-членки на Европейския съюз, както и на друга държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Швейцария.

Предложени са поправки, които ще реформират работата на Националния институт на правосъдието (НИП), както и дейността на Главна дирекция „Охрана“, във връзка с осигуряването на сигурността на сградите на Министерството на правосъдието и на Агенцията по вписванията.

Членовете на съвета ще дискутират по проекта на Закона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, популярен като Закона за детското правосъдие. Ще бъде представен отчетът за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Пътната карта към нея към 30 ноември 2017 г., както и проектът на отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнението на препоръките от доклада на ЕК по МСО от 25 януари 2017 г. (към 30 ноември 2017 г.)

След края на заседанието резултатите и протоколите от него ще бъдат публикувани на сайта на Министерство на правосъдието

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.