Последни новини
Home / Законът / Смут във ВСС за смяната на зам.-председатели във Върховния касационен съд

Смут във ВСС за смяната на зам.-председатели във Върховния касационен съд

Defakto.bg

Първо да се разбере дали Красимир Влахов изобщо ще бъде освободен, настояваха кадровици

Предложената от Лозан Панов смяна на заместници във Върховния касационен съд предизвика смут във ВСС днес.

Става дума за внесеното на 14 декември предложение досегашният зам.-председател и шеф на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов да бъде освободен от ръководната длъжност, която да се заеме от Светла Димитрова. Ако предложенията получат подкрепата на съдийската колегия на ВСС, Влахов би трябвало да бъде назначен за редови съдия във Върховния касационен съд.

Готвената смяна във ВКС е на дневен ред още от средата на октомври, а покрай нея върховни съдии срещнаха на нож многократното и настойчиво настояване на Лозан Панов към Красимир Влахов да подаде оставка като член на ръководството, което бе възприето като непозволен натиск. Влахов отказа оставка, тъй като няма причини за това, а впоследствие Панов се отказа от настояването. И нещата тръгнаха по нормална процедура – предлагане на нов заместник и в рамките на това освобождаване на предишния (без оставки).

Любопитното бе, че днес няколко пъти стана дума за Общо събрание на Гражданската колегия на ВКС от 18 октомври, когато драмата с оставката бе в пика си. И кадровици изискаха протокола от това събрание да им бъде предоставен от Панов. Дотук той е представил друг протокол – от заседание на Пленума на ВКС от 27 октомври, на който е била изслушана Светла Димитрова и е получила одобрение на мнозинството съдии.

От името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) нейният зам.-председател Красимир Шекерджиев настоя предложението на Лозан Панов да се раздели. И като допълнителна точка от дневния ред днес да влезе само освобождаването на Красимир Влахов. Обясни, че „спешният порядък се налага, за да се разбере дали Влахов ще продължи да заема длъжността зам.-председател, тъй като има напрежение в Гражданската колегия на ВКС“. Шекерджиев се позова на изказване на члена на КАК Александър Еленков, съдия от Върховния административен съд. Решението на КАК е било взето с 13 срещу 3 гласа.

Каза също, че в момента колегията не е готова да разгледа втората част от предложението – за назначаването на Светла Димитрова като зам.-председател на ВКС, тъй като още няма изискваното по закон становище на етичната комисия на колегията за нея.  В същото време в момента няма и вакантно място за редови съдия във ВКС, което да заеме Влахов (свободните щатове бяха обявени на конкурс) и предложението на КАК е той да остане зам.-председател до избора на нов.

„КАК няма право да видоизменя предложението ми, двата диспозитива в него са свързани и не виждам каква неотложност налага разделянето им! По същия начин вече беше преиначено и друго мое предложение – за Красимир Машев като и.ф. председател на Софийския градски съд, когото изкараха самопредложил се“, възпротиви се Лозан Панов.

Аз съм единственият представител на Гражданската колегия на ВКС във Висшия съдебен съвет, не ми е известно за напрежение там, не знам откъде г-н Еленков е научил за него, скочи Олга Керелска. Бе категорична – смяната на ръководството във ВКС не може да се разглежда „в условията на спешност“.

„Няма никакъв елемент на спешност, какъв е смисълът Гражданската колегия в момента да се оставя без ръководител, а да има и.ф. такъв? Прекалено изкуствено, преднамерено, самоцелно“, заяви Атанаска Дишева.

„Доколкото ми се струва, че по този въпрос съдийската колегия ще се произнесе с повече от един диспозитив, не виждам пречка в разделянето на предложението, но нека да го отложим. Още повече, че липсват материали – няма протокол от Общото събрание на Гражданската колегия, което се твърди да се е провело“, реагира Красимир Шекерджиев.

Намеси се Вероника Имова: „В КАК бях от малцината трима, поддържащи становището, че предложението трябва да се разглежда така, както е внесено от председателя на ВКС. Но предложението не е компектовано с всички писмени документи – няма протокол от Общото събрание на Гражданската колегия,  където съдия Димитрова е развила вижданията си, а редица колеги са се произнесли за съдия Влахов. Трябва да се запознаем с него. Иначе двете искания са свързани, още повече, че няма свободен щат.“

Олга Керелска пък обяви, че документите за Светла Димитрова още не са отишли в етичната комисия и настоя КАК да им ги изпрати.

„Ако искате документи, моля посочете ги, за да ги предоставя“, каза пред кадровиците Панов. И напомни, че при предна смяна на ръководителите на Гражданската колегия на ВКС в едно заседание е гласувано освобождаването на Симеон Чаначев и назначаването на Красимир Влахов.

С 9 на 2 гласа (Боян Магдалинчев и Даниела Марчева) съдийската колегия отложи въпроса за ръководството на ВКС.

Очевидно, ще изникне отново в първите заседания на новата 2018-а.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.