Последни новини
Home / Законът / След като Цацаров свири сбор, две парламентарни комисии пак искат да изслушват Рашков. А той не знае!

След като Цацаров свири сбор, две парламентарни комисии пак искат да изслушват Рашков. А той не знае!

Defakto.bg
  • След като миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров прикани две парламентарни комисии към ново, трето поред изслушване на Бойко Рашков, днес заданието е изпълнено, макар властите у нас да са разделени. Самият Бойко Рашков обаче не е информиран, че пак го викат в парламента!

В сайта на Народното събрание днес (сряда) се появи съобщение: в четвъртък, 21 декември, от 15 часа ще се състои съвместно заседание на комисиите за контрол над службите и прилагането на спецразузнавателни средства (СРС) начело с Димитър Лазаров и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, оглавявана от Цветан Цветанов. Темата: „Изслушване на Председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за отправените твърдения за тежки нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, при прилагането и използването на СРС.“

Именно това бе поискал главният прокурор Цацаров от Лазаров и Цветанов, след като се разгоря скандалът за неправомерното използване на СРС и спрения „достъп“ на отговорното за контролирането им Бюро до резултатите от тяхното прилагане.

Пикът му бе на „откритото“ заседание на парламента на 6 декември по доклада за работата на Бюрото за СРС (разгледан преди това от двете ресорни комисии), на което Рашков обяви, че вече не може на 100 % да гарантира на българските граждани пълна проверка дали са били подлагани на СРС, както и че по заповед на главния прокурор им се отказва достъп до резултатите от спецсредствата. Докладът бе приет с голямо мнозинство, заради „откритостта“ конкретни прмери нямаше как да се дават. Но последваха „намеци“ към Рашков, че няма да се задържи на поста си, както и обвинения от Цацаров, че говори „неистини“. И приканване към двете парламентарни комисии за открито заседание, в присъствието на всички членове на Бюрото за СРС (те са общо петима), понеже Рашков не е Бюрото. „Само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговаря на истината и не е изкривена от лични амбиции и партийни пристрастия“, написа Цацаров на Лазаров и Цветанов.

Тяхната реакция бе очаквана.

Любопитното е друго – до днес следобяд (сряда) самият Рашков не беше уведомен за това заседание и не бе получил покана за него. Нито за дневния ред, нито за въпросите, по които ще го изслушват, нито за процедурата, в рамките на която ще се случи това. И още – покани няма и към останалите членове на Бюрото, както бе настоял Сотир Цацаров.

Пред De Fakto Бойко Рашков заяви: „Не съм уведомен и не зная по какви въпроси за трети път искат да ме изслушват в парламента. Още повече, след като съм изказвал „спомени и въображения“, по определението на един депутат“.

 

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.