Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: На КОНПИ трябва да се забрани да запорира стотици пъти по големи суми от претендираните, другото е рекет

Татяна Дончева: На КОНПИ трябва да се забрани да запорира стотици пъти по големи суми от претендираните, другото е рекет

Defakto.bg

Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това става”, коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева пред bTV тази сутрин.  „Не може да има и държавен орган, в който едно нещо да е минало  три пъти на съд, да се появи  КОНПИ и да каже: Какво ни интересува съдът?  Така Дончева коментира изявлението на шефа на КОНПИ Пламен Георгиев, че  държавата претендира да отнеме от Иво Прокопиев онова, което си е нейно.

По повод казуса на издателя на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев, тя постави важен принципен въпрос – за размера на запорите и възбраните, които които се налагат,  въпреки, че наскоро  с поправките в ГПК относно действията на  ЧСИ,  те бяха сведени изрично до принципа на съразмерността. „На този измислен орган, на  първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество,  орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и Специализираният съд.  Начинът, по който се третира държавата, е ужасен”, добави Дончева.

Относно отпадането на мораториума за скъпите нови лекарства, Дончева смята, че е показателен за дилетантския начин, по който се вземат решенията у нас.

Никоя здравна система не може да покрива парите на тежко болните, това е въпрос на пари, а не на права  Всеки от нас има близки хора, болни от рак. Но има още много болести, които трябва да бъдат лекувани. Има хиляди пъти повече хора, които в дълбоката провинция си умират вкъщи, без дори да могат да стъпят в болницата – имаме  15 болници в областни градове, които са за закриване.

Един месец говорят за тоя мораториум и никой не обяснява в какво се състои проблемът – а проблемът е да не вземат хронично и онкоболните 2/3 от тази сума, а хиляди хора да умират в дома си…

Решението за отпадането на мораториума е доминация на пиара над здравия разум, коментира Дончева.

„Електоратът обича измамно, всичко това се изпарява и остава само това, което си създал по времето на твоето управление. А когато ти си създал магистрали, които на втория месец се изгърбват, павета на „Дондуков”, които няма кой да нареди, подлези, които капят… Ти с това няма да останеш”, каза още Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.