Последни новини
Home / Законът / Депутатите се „поправиха“, единодушно отмениха мораториума върху новите лекарства

Депутатите се „поправиха“, единодушно отмениха мораториума върху новите лекарства

Defakto.bg

Единодушно, на две поредни четения в рамките на няколко минути, депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Под проекта се бяха подписали председателите на всички парламентарни групи.

Мораториумът бе въведен с параграф 6 от Закона за бюджета на здравната каса, който предвиждаше, че през 2018 г. НЗОК не заплаща за тези лекарства.

По ирония на съдбата, отмяната му дойде буквално дни след обнародването на закона в „Държавен вестник“ на 19 декември.

Дотук се стигна след президентско вето върху мораториума, отхвърлянето му от мнозинството в парламента, протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации, както и предупреждение от омбудсмана Мая Манолова и от БСП за сезиране на Конституционния съд. А Румен Радев обвини парламентарното мнозинство, че цинично е отнело надеждите на хората. Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев пък казаха, че новите лекарства могат да се плащат от бюджета на МЗ при решение на специална комисия за всеки конкретен случай.

Обратът в позицията на ГЕРБ дойде във вторник, когато шефът на парламентарната група на управляващите Цветав Цветанов заяви, че ще се подпише за отпадане на мораториума, за да се спряло „заиграването със страховете на хората“.

„На път сме да направим абсолютен прецедент – отмяна на промяна в Закона за бюджета на здравната каса ден след обнародването му в Държавен вестник. Готови ли сме да поемем последиците?“, реагираха по време на дебата днес от ДПС.

„Стига, идват светли празници, да мислим за здравето на хората!“, опонира Вежди Рашидов (ГЕРБ).

„Днес правим стъпка и към възстановяване на парламентаризма в България. премиерът имаше намерение да заобиколи закона, да реши проблема с комисии и т.н. Добре е, че въпросът се върна в българския парламент. Това е урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала (гласувалите „против“ ветото – б.р.), че не бива да се гласува механично нещо, спуснато отгоре“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тук се включи Цветан Цветанов: „Целите пак противопоставяне, с тези реплики за еднолично решение на премиера! Всички знаем, че има изтичане на средства, затова бяхме предприели този подход с комисии, но в никакъв случай не за сметка на онкоболните. От разговорите в последните дни единственото, към което сме се стремяли, е да постигнем политически консенсус и никой да не заиграва със страховете на хората!“
Данаил Кирилов пък поиска Нинова да декларира, че „вашата позиция е формирана свободно, че няма никакво влияние от други интереси“.
„Уви, не сте си научили урока, колеги. Декларирам, че нямам конфликт на интереси, разбира се. Но и вдруга ситуация, ако няма натиск от опозицията и общиството, пак ще вземете грешно решение“, отвърна Нинова.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.