Последни новини
Home / Законът / Магистрати и служители ще получават помощ от фонд СБКО след документ от застрахователя

Магистрати и служители ще получават помощ от фонд СБКО след документ от застрахователя

Defakto.bg

Пленумът на ВСС потвърди: Европроектът за съдебната карта и единната система на съдилищата продължава

Искането на магистрати и съдебни служители за подпомагане от централизирания фонд СБКО трябва да се придружава от документ от застрахователя, че за същото вече не им е изплатено обезщетение от него.

Това е една от промените в Правилата за формиране и използване на средствата по централизирания фонд СБКО, гласувана от пленума на Висшия съдебен съвет днес. Става дума за справка по задължителната застраховка за злополука, покривана от бюджета на съдебната власт, поясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Условието не касае други застраховки, сключвани от съдии, прокурори, следователи и служители за тяхна сметка. А целта е да не се получават на два пъти средства с бюджетен източник, за едно и също нещо.

Промените предвиждат също правилата за централизирания фонд СБКО да се обсъждат на общи събрания на органите на съдебната власт, а после да се утвърждават с решение на пленума на ВСС.

Останалите изменения са по-скоро формални – изрично се записва, че средствата се разпределят от пленума на съвета (досега е пишело, че го прави ВСС, както беше преди разделянето на две колегии). Както и че „молба“ се заменя със „заявление“.

Днес пленумът потвърди и решението на съдийската колегия от вторник да продължи работата по проекта за съдебната карта и единната информационна система на съдилищата, финансиран от Програма „Добро управление“.

Даниела Марчева, по предложение на Софийския градски съд, настоя да се предвидят три изрични гаранции за сигурността на системата за случайно разпределение на делата, която ще се влее в единната система. Отговорено бе, че гаранциите изрично ще се обсъждат от работната група по проекта, а изработеното техническо задание ще бъде разпратено до всички съдилища и едва след техните становища ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. В крайна сметка се стигна до компромисно решение – да се запише, че всичко ще бъде съобразено с националното право и изискванията на ЕС.

Последното за годината заседание на ВСС приключи с отправено пожелание от Лозан Панов (като единствен присъстващ член и на стария, и на новия съвет): „Весели празници на всички!“.

ВСС ще поднови заседанията си след 15 януари 2018 г. Очертава се дълга ваканция.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.