Последни новини
Home / Законът / Ново дело в КС – срещу бюджета за 2018-а

Ново дело в КС – срещу бюджета за 2018-а

Defakto.bg

Искане срещу бюджет – 2018-а, подписано от 66 депутати от БСП, бе внесено днес в Конституционния съд. А в КС веднага образуваха дело №14/2017 г. с докладчик Румен Ненков. Това ще е и последното дело на Конституционния съд за отиващата си година.

Опозицията атакува отрязаната субсидия за 1,13 млн.лв. за катедралния храм „Св.Александър Невски“ и Зографския манастир в Атон заради нарушение на конституционния принцип, че законите се приемат на две гласувания в различни заседания (чл. 88, ал.1 от основния закон). В същото време приетото предложение на депутата от БСП Васил Антонов да се отпуснат пари за храма и манастира е било подложено на трето гласуване и тогава е било отхвърлено, заявяват социалистите в искането си до КС.

Накратко – на 29 ноември при второто четене на Закона за държавния бюджет за 2018 г. предложението на Антонов, неподкрепено от комисията по бюджет и финанси, е било прието с мнозинство в пленарната зала, след поискано от Менда Стоянова (ГЕРБ) прегласуване, приемането му е препотвърдено. При вота за целия текст заедно с включеното вече в него предложение обаче той е отхвърлен. А по предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов прегласуването на въпросния текст е отложено за следващия ден и предложението на Васил Антонов не е подкрепено.

„Нарушен е чл.88 от българската Конституция, където ясно е разписано как се приема всеки закон – на две четения. Искаме процедурата по приемането на Закона за държавния бюджет да бъде обявена за противоконституционна”, обяви днес зам.- председателят на групата на социалистите Жельо Бойчев.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.