Последни новини
Home / Законът / Ново дело в КС – срещу бюджета за 2018-а

Ново дело в КС – срещу бюджета за 2018-а

Defakto.bg

Искане срещу бюджет – 2018-а, подписано от 66 депутати от БСП, бе внесено днес в Конституционния съд. А в КС веднага образуваха дело №14/2017 г. с докладчик Румен Ненков. Това ще е и последното дело на Конституционния съд за отиващата си година.

Опозицията атакува отрязаната субсидия за 1,13 млн.лв. за катедралния храм „Св.Александър Невски“ и Зографския манастир в Атон заради нарушение на конституционния принцип, че законите се приемат на две гласувания в различни заседания (чл. 88, ал.1 от основния закон). В същото време приетото предложение на депутата от БСП Васил Антонов да се отпуснат пари за храма и манастира е било подложено на трето гласуване и тогава е било отхвърлено, заявяват социалистите в искането си до КС.

Накратко – на 29 ноември при второто четене на Закона за държавния бюджет за 2018 г. предложението на Антонов, неподкрепено от комисията по бюджет и финанси, е било прието с мнозинство в пленарната зала, след поискано от Менда Стоянова (ГЕРБ) прегласуване, приемането му е препотвърдено. При вота за целия текст заедно с включеното вече в него предложение обаче той е отхвърлен. А по предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов прегласуването на въпросния текст е отложено за следващия ден и предложението на Васил Антонов не е подкрепено.

„Нарушен е чл.88 от българската Конституция, където ясно е разписано как се приема всеки закон – на две четения. Искаме процедурата по приемането на Закона за държавния бюджет да бъде обявена за противоконституционна”, обяви днес зам.- председателят на групата на социалистите Жельо Бойчев.

About De Fakto

Проверете също

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.