Последни новини
Home / Законът / Последно: 5 % увеличение на заплатите на надзиратели и съдебна охрана, 1 млн. лв. повече за издръжка в двата сектора

Последно: 5 % увеличение на заплатите на надзиратели и съдебна охрана, 1 млн. лв. повече за издръжка в двата сектора

Defakto.bg

Какви ще са увеличениета на заплатите на надзирателите и останалите работещи в системата на затворите, както и на съдебната охрана, увеличената издръжка за двата сектора, както и бъдещите планове по нарастване на възнагражденията са били обсъдени днес в Министерството на правосъдието.

Ето съобщението:

„По покана на министъра на правосъдието Цецка Цачева днес се проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Синдикат „Охрана“ и главните директори на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ Свилен Цветанов и на Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ Георги Жеков. На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов и главният секретар на ведомството Стоян Стоянов.

Министър Цачева информира участниците в срещата за основните параметри на бюджета на Министерството на правосъдието и по-специално на двете главни дирекции. Бюджетите на ГДИН и ГДО предстои да бъдат утвърдени от министъра на правосъдието след влизането в сила на Постановлението на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2018 г.

Бяха откроени следните изменения, които се предвиждат в социалната сфера:

  • От 1 януари 2018 г. се увеличава основното възнаграждение на всички служители в ГДИН и ГДО средно с 5 %. Това стана възможно с увеличаване на разходите за персонал с общо 6 млн. и 600 хил. лв, одобрени в бюджета за догодина. До 29 декември т.г. главните директори на ГДИН и ГДО следва да представят проект на заповеди за определяне размера на възнагражденията по длъжности, както и за размера на новите основни индивидуални заплати на служителите във всички структури.
  • Работата на работната група за изготвяне на проекта на Единните правила за условията и реда за формиране на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в двете главни дирекции продължава до изясняване на спорните текстове. До 31 януари 2018 г. председателят на работната група заместник-министър проф. Проданов трябва да представи на министъра на правосъдието съгласуван вариант на Правилата. В документа ще се допълнят целите и приоритетите и ще се определи  редът и критериите за оценка на резултатите от дейността и реда за формиране на размера на възнагражденията въз основа на тези резултати.
  • Във връзка с предложението за изменение на базата за определяне на допълнителни възнаграждения за работа при специфични условия на труд, главните директори на двете главни дирекции да предложат варианти за изменение на заповедите при сегашната структура и диференциация, както и с промените, които предлагат, съобразно отговорностите на служителите. Въз основа на представените разчети, ще се прецени размерът на необходимите допълнителни средства за персонал. Целта е поетапното увеличаване на тези възнаграждения с оглед достигане на базата, прилагана за служителите в системата на МВР.
  • През 2018 г. се увеличава с 1 млн. лева размерът на разходите за издръжка в ГДИН и ГДО, което ще позволи осигуряване на необходимото материално техническо обезпечаване, като униформени облекла, обувки, защитни средства при полагане труд, съобразно спецификите на дейността.

По време на срещата бе обсъдено и писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до министъра на правосъдието с предложения за мерки за подобряване на работата в местата за лишаване от свобода. Уточни се да се създаде работна група, с председател проф. Проданов, която да разработи критерии и да предложи проект на нормативи за оптимално съотношение на численост на надзорно-охранителния състав спрямо численост на охранявани лишени от свобода, като се отчетат особеностите на режима на всяко конкретно място. По останалите препоръки в писмото на главния прокурор, се направи преглед на предприетите досега действия за тяхното изпълнение, като участниците в срещата се обединиха около становището министър Цачева да информира главния прокурор за предприетите мерки“.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.