Последни новини
Home / Законът / Решение под „българско председателство” е сред 15-те най-важни за 2017 г. на Арбитражния съд в Лозана

Решение под „българско председателство” е сред 15-те най-важни за 2017 г. на Арбитражния съд в Лозана

Defakto.bg
Адвокат Ивайло Дерменджиев

Международният спортен арбитражен съд (КАС) в Лозана публикува 15 важни решения на съда за 2017 година. Подборът е измежду  1000 дела, които годишно съдът решава.  Сред 15-те решения, класирани като основополагащи за юриспруденцията, е и дело под „българско председателство” на съдебния състава от  адвокат  Ивайло Дерменджиев, който е старши управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Симеонов и Дерменджиев“ (S&D).. Останалите двама членове на състава са  Дейвид Ву (Китай) и проф. Ставрос Брекулакис (Великобритания) .  Делото е  с цена на спора  около 1 милион долара и не е от най-големите, но по него е дефинирано понятието “основателна причина“ за прекратяване на трудов договор, дефиниция, с която занапред трябва да се съобразяват всички клубове, футболисти и спонсори.

Факсимиле от решението на Международния спортен арбитраж в Лозана, взето от състав под председателството на българския адвокат Ивайло Дерменджиев

Според решението,  “основателна причина“ за прекратяване на договора е неизпълнение на задължението на клуба да извърши картотекиране на футболиста.

Насрещен иск и нови искове не се допускат в производство по обжалване, а към присъединеното обезщетение се калкулира и така наречената “позитивна лихва“ или римският принцип на“integrum restitution“.

Производството е на англииски,  а приложимото право е швейцарското.

В КАС се разглеждат спорове с огромен имуществен интерес. Сред най-интересните дела напоследък  пред Межуднародния спортен арбитраж в Лозана са  жалбите на Сеп Блатер и Мишел Платини срещу наложените им наказания за отстраняване от ФИФА.

КАС е като последна инстанция по най-големите дела между клубове, федерации, спонсори и рекламодатели.  Гледа и дела на МОК и за допинг, както и налагане на санкции, като на нашите щанги например.

 

Как се стига до дефиницията за „основателна причина” при едностранно прекратяване на договора с футболен клуб?

Делото, попаднало сред 15-те значими решения на КАС за  2017 -а, е за правото на едностранно прекратяване на трудовия договор с „основателна причина”.

Al Arabi SC Kuwait  е професионален футболен клуб със седалище в Кувейт Сити, Кувейт. Клубът е член на Кувейтската футболна асоциация („КФА“), която от своя страна е член на Международната федерация по футбол (ФИФА).

Играчът Papa Khalifa Sankaré е професионален футболист със сенегалско гражданство.

На 19 юни 2013 г. клубът и играчът сключват трудов договор за наемане на работа, валиден от 1 август 2013 г. до 30 юни 2016 г. Страните  са се споразумели за брутно възнаграждение от 900 000 долара за срока на договора, като играчът е получил право на други обезщетения, както и на ползването на обзаведен апартамент и кола.

На 5 ноември 2013 г. футболистът официално уведомява Клуба, че едностранно прекратява  трудовия договор, а основателната причина, посочена от него, е неплащане на заплати, искания на Клуба за връщане абонаментното авансово плащане, отказан достъп до тренировъчния процес на отбора, невъзможност за предоставяне на автомобил и настаняване, все причини, които от гледна точка на играча ясно демонстрирали  намерението на клуба да се раздели с него.

Клубът отрича, завежда насрещен иск и в крайна сметка,  спорът се  озовава пред Международния спортен арбитраж, който сред множеството юридически проблеми е трябвало да изследва има ли  играчът „основателна причина”, за да прекрати договора си.
Тъй като  регламентите на ФИФА относно статута и прехвърлянето на играчи (RSTP) не съдържат определение за „справедлива причина“, арбитражът посочва, че докато FSTF RSTP не дефинира понятието „справедлива кауза“, за да бъде решен спорът,  ще се  позове на швейцарското право.   Според  практиката на Швейцарския федерален съд трудовият договор може да бъде прекратен незабавно по основателна причина, когато основните условия, при които той е сключен, вече не се изпълняват и страната, която прекрати трудовото правоотношение, не може да бъде задължена да продължи да го изпълнява. (ATF 101 Ia 545, Решение 4C.240 / 2000 от 2 февруари 2002 г., Решение 4C.67 / 2003 от 5 май 2003 г., WYLER R., Droit du travail, Berne 2002, стр. 364, TERCIER P., Les contrats spéciaux , Zurich 2003, N3402, стр. 496).
Когато незабавното прекратяване е по инициатива на служителя заради сериозно нарушения на правата му, състоящи се например в едностранна или неочаквана промяна в неговия статут, която не е свързана нито с изискванията на дружеството, нито с организацията на работата или с недостатъците на служителя, може да се счита, че е налице  „основателна причина“.
Съгласно чл. 28 от Швейцарския граждански кодекс, всяко нарушение на правата на личността, причинено от друг, се счита за незаконно и подлежи на санкции, освен ако има основателна причина за преобръщане на тази презумпция. Общоприето е в съдебната практика (ATF 120 II 369, ATF 102 II 211, ATF 137 III 303, Решение на Швейцарския федерален трибунал 4A_558 / 2011 от 27 март 2012 г.), че правата на личността се отнасят и до света на спорта.  За спортистите правата обхващат развитието и осъществяването чрез спортна дейност, професионална свобода и икономика, посочват арбитрите.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.