Последни новини
Home / Законът / Записът от охранителната камера на заведение e веществено доказателство по смисъла на НПК

Записът от охранителната камера на заведение e веществено доказателство по смисъла на НПК

Defakto.bg

 

В много свои решения ВКС е отбелязвал  че записите от технически средства, са „най-коректният и безпристрастен носител на  доказателствена информация”. Пример на това е и Решение№ 103 от 08.06.2017 г. по н.д.№ 406/2017 г., III н. о., докладчик съдия Невена Грозева, което публикуваме със съкращения за информация. 

С  присъда № 39 от 10.03.2016 г. по н.о.х.д. № 861/15 г. ОС –Бургас е признал подс. М. М. за виновен в това, че на 12.04.2014 г. в с. Б., обл. Б., по непредпазливост причинил смъртта на С. С., в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, изразила се в причиняване на болка в резултат на прихващане под мишница, бутане и принудително извеждане на пострадалия навън, довело до неговото падане върху бетонната площадка, в следствие на което възникнали по-тежки усложнения- тежка черепно мозъчна травма, довела до смъртта му, поради което и на основание чл. 124 вр. чл. 54 НК му е наложил наказание две години и шест месеца лишаване от свобода, при общ режим в затворническо общежитие от закрит тип, като го е оправдал по повдигнатото му обвинение по чл. 124 вр. чл. 128, ал. 1 НК.

Предаденият запис от охранителната камера от заведението на свидетеля Шакиров, представлява веществено доказателство по смисъла на чл. 109, ал. 1 НПК, тъй като има характеристиката на предмет, върху който са оставени следи от престъплението, поради което напълно законосъобразно, то е било приобщено към доказателствената маса поделото и е било е изследвано чрез техническа експертиза. Без съмнение това веществено доказателство в значителна степен би могло да разреши противоречията в доказателствените източници, при положение, че след изследването му не е установено манипулиране.

В свои решения ВКС е имал повод да отбележи, че този вид доказателства – записи от технически средства, са „най-коректният и безпристрастен носител на  доказателствена информация, защото запаметяват и възпроизвеждат реалността, без да са повлияни от субективни емоции и нагласи“ (Р 368/11 г. по н.д. № 1778/11 г. на II НО на ВКС) и именно поради това, значението им за установяване на обективната истина не следва да бъде омаловажавано от съда.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.