Последни новини
Home / Законът / Записът от охранителната камера на заведение e веществено доказателство по смисъла на НПК

Записът от охранителната камера на заведение e веществено доказателство по смисъла на НПК

Defakto.bg

 

В много свои решения ВКС е отбелязвал  че записите от технически средства, са „най-коректният и безпристрастен носител на  доказателствена информация”. Пример на това е и Решение№ 103 от 08.06.2017 г. по н.д.№ 406/2017 г., III н. о., докладчик съдия Невена Грозева, което публикуваме със съкращения за информация. 

С  присъда № 39 от 10.03.2016 г. по н.о.х.д. № 861/15 г. ОС –Бургас е признал подс. М. М. за виновен в това, че на 12.04.2014 г. в с. Б., обл. Б., по непредпазливост причинил смъртта на С. С., в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, изразила се в причиняване на болка в резултат на прихващане под мишница, бутане и принудително извеждане на пострадалия навън, довело до неговото падане върху бетонната площадка, в следствие на което възникнали по-тежки усложнения- тежка черепно мозъчна травма, довела до смъртта му, поради което и на основание чл. 124 вр. чл. 54 НК му е наложил наказание две години и шест месеца лишаване от свобода, при общ режим в затворническо общежитие от закрит тип, като го е оправдал по повдигнатото му обвинение по чл. 124 вр. чл. 128, ал. 1 НК.

Предаденият запис от охранителната камера от заведението на свидетеля Шакиров, представлява веществено доказателство по смисъла на чл. 109, ал. 1 НПК, тъй като има характеристиката на предмет, върху който са оставени следи от престъплението, поради което напълно законосъобразно, то е било приобщено към доказателствената маса поделото и е било е изследвано чрез техническа експертиза. Без съмнение това веществено доказателство в значителна степен би могло да разреши противоречията в доказателствените източници, при положение, че след изследването му не е установено манипулиране.

В свои решения ВКС е имал повод да отбележи, че този вид доказателства – записи от технически средства, са „най-коректният и безпристрастен носител на  доказателствена информация, защото запаметяват и възпроизвеждат реалността, без да са повлияни от субективни емоции и нагласи“ (Р 368/11 г. по н.д. № 1778/11 г. на II НО на ВКС) и именно поради това, значението им за установяване на обективната истина не следва да бъде омаловажавано от съда.

About De Fakto

Проверете също

Под условие: Противоепидемичните маски падат от сряда за работни колективи до 7 души

От сряда, 16 юни,  работните колективи до 7 души могат да  свалят противоепидемичните маски, като …

“Опасността от съдебна реформа по модел 4 отмина!” Виж ти, изненада!

Но европроектът трябва да бъде довършен и отчетен, иначе – плащаме всички Какофонията – меко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.