Последни новини
Home / Законът / Проф. д-р Ирена Илиева: Предлагаме реформа за финансиране на политиките на ЕС

Проф. д-р Ирена Илиева: Предлагаме реформа за финансиране на политиките на ЕС

Defakto.bg

Сближаването в ЕС като приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС – тенденции и перспективи

Проф. д-р Ирена Илиева
И.д. директор на Института за държавата и правото при БАН

Институтът за държавата и правото при БАН (ИДП), Съюзът на икономистите в България и Българската асоциация по международно право организираха на 20 декември 2017 г. кръгла маса на тема „Сближаването в ЕС като централен приоритет на българското председателство: предложения за реформа на финансирането на политиките на ЕС“.
В кръглата маса взеха участие 28 учени и практици, сред които проф. д.ик.н. Методи Христов от Висшето училище по застраховане и финанси, проф. д-р Татяна Хубенова – Делисивкова – председател на Съюза на икономистите в България, проф. д-р Ирена Илиева – и.д. директор на ИДП при БАН, доц. д-р Денчо Георгиев – зам. председател на Българската асоциация по международно право, проф. д-р Стефка Наумова – ИДП, д-р Васил Тодоров – главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, доц. дюн Живко Георгиев – декан на Юридическия факултет на УНСС, проф. Динко Динков – УНСС, проф. д-р Дарина Зиновиева – ИДП, проф. д-р Ганета Минкова – ИДП, съдия Сибила Симеонова, д-р Тони Димов – председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, гл. ас. д-р Цветанка Лозанова – ИДП, докторанти в ИДП, членове на Съюза на икономистите в България.
Проф. Методи Христов направи презентация на тема „Финансовото бъдеще на ЕС“, в която представи сегашното състояние и перспективите пред ЕС. Доц. Денчо Георгиев се фокусира върху дискусионните въпроси и конкретни предложения, които да се формулират и представят за подпомагане на българското председателство на ЕС. Проф. И. Илиева критично оцени административния капацитет за използване на политиката на сближаване и акцентира върху конкурентноспособността и по-специално малките и средни предприятия. Г-н Димитър Нинов от Съюза на икономистите в България предложи да се съсредоточим върху вътрешните проблеми като сивата икономика, ниската събираемост на данъците и други области като здравеопазване и образование. Проф. Динко Динков призова документа, който ще се изработи да се върне към ценностите на основателите на Общностите и най-вече към идеите на Жан Моне, които са позабравени от сегашните лидери на ЕС. Д-р Тони Димов постави проблема за започналата от Европейската комисия наказателна процедура срещу Полша.
Основните идеи, които ще залегнат във финалния документ са насочени в следните направления:
• Бюджетните средства на ЕС да се насочват само към изоставащите икономики, сред които е и българската;
• Да се предложи въвеждане на прогресивност във финансиране на политиките на ЕС. Това означава вноските на държавите-членки в бюджета на ЕС да нарастват или спадат в зависимост от отклонение спрямо средната стойност на брутния национален продукт (БНП) на глава от населението
Какво конкретно може да направи България през своето председателство?
• България би могла да подготви и внесе (евентуално заедно с други непосредствено заинтересовани страни от Източна, Централна и Южна Европа), предложение в Съвета на ЕС за искане до Комисията по чл. 241 от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС) за това Комисията да направи проучвания и да изготви предложения за въвеждане на прогресивност по вноската на държавите членки на база БНД (чрез коефициент, отразяващ отклоненията от средните за ЕС стойности на БНД на глава от населението) и за реформи по финансирането на политиките на ЕС, така че те да бъдат съобразени с ценностите за равенство и солидарност и с целите за преодоляване на икономическите, социалните и териториалните неравенства (заложени в чл. 174 ДФЕС и чл.175 ДФЕС).
• По време на председателството си България може да работи с непосредствено заинтересованите страни за формулиране на основните параметри на реформите на политиките, които да залегнат в искането на Съвета по чл. 241 до Комисията.
В резултат от обобщаване на изказаните мнения и становища ще бъде изработен документ, който ще бъде оповестен на сайтовете на Съюза на икономистите в България и на Института за държавата и правото при БАН.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.