Последни новини
Home / Законът / Реформа навръх Коледа: Да се създаде Централен административен съд, предлагат управляващи

Реформа навръх Коледа: Да се създаде Централен административен съд, предлагат управляващи

Defakto.bg

Основополагащи промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) са внесли в последния работен ден на парламента за 2017 г. шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ, на снимката горе) и заместникът му Христиан Митев (Обединени патриоти). С тях на практика се извършва реформата в административното правосъдие, за която няколко години поред говореше доскорошният председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

Георги Колев дойде с усмивка на последното си заседание във ВСС като председател на Върховния административен съд

Да се създаде нов, Централен административен съд, където да се гледат делата срещу актовете на председателите на държавните агенции и техните заместници, на председателите на държавните комисии, на изпълнителните директори на изпълнителните агенции и на ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, предвижда проектът. На новия съд ще са подсъдни също оспорванията срещу актове на БНБ, касационни жалби и протести срещу определени първоинстанционни решения на административните съдилища, както и подзаконовите нормативни актове, освен тези на Министерския съвет и на министрите и на общинските съвети.

Централният административен съд ще заседава в състав от трима съдии.

Съпътстващи промени в Закона за съдебната власт, предложени в този проект, уточняват, че новият съд е приравнен на апелативен съд и седалището му е в София. Както и че в едномесечен срок от влизането на закона в сила ВСС определя броя на съдиите и служителите в Централния административен съд, включително чрез трансформиране на незаети щатни бройки.  В двумесечен срок ВСС назначава председателя на новия съд (който би трябвало да се избере с конкурс!) и неговите заместници, а в тримесечен срок Министерският съвет осигурява сграда на новия съд. 

Основната цел на промените е да се разтовари ВАС, за да може да изпълнява конституционната си функция да е съд по актовете на МС и на министрите, но най-вече да уеднаквява практиката в административното правосъдие чрез тълкувателни решения, мотивират се Кирилов и Митев. А предвидимостта и правната сигурност вследствие тълкувателната дейност на ВАС ще доведат до намаляване на касационните дела, защото предварително ще е ясно какво ще реши ВАС, което е и “основна гаранция против корупцията в съдебната власт”, четем в мотивите към законопроекта.

Отчита се, че за изпълнението на предлаганата реформа ще са нужни “определени публични разходи”, без конкретни изчисления.

Така че през 2018-а съдебната реформа отново ще е на вниманието на парламента, а ВСС ще прави нови важни избори.

Само че защо трябваше инициативата да идва неочаквано, навръх Коледа?

 

About De Fakto

Проверете също

На празника: Служебно правителството най-рано във вторник. Съдебна реформа обединява политици от различни цветове

Президентът:  Зверствата на нацизма не бива да се забравят! Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от …

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС (допълнена)

Мая Манолова изпраща информация и документите от изслушванията до български институции,  европейската прокуратура и  Комитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.