Последни новини
Home / Законът / Асоциация на европейските журналисти: С отразяването на убийството в Момчилград журналистиката загуби човешкото си лице!

Асоциация на европейските журналисти: С отразяването на убийството в Момчилград журналистиката загуби човешкото си лице!

Defakto.bg

Убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград, която бе открита удушена в дома си, обяснимо стана прицел на медийно внимание – убито бе дете! Духовете възбудиха и последващи (публично оповестени) съмнения, че извършител на престъплението може да е нейната майка, подхранени от задържането на жената и от спомени отпреди години (за малкия Пепи, като виновник на смъртта на когото в крайна сметка бе посочена майка му Даниела Терзиева). С коментари по темата “Момчилград” излезе включително главният прокурор Сотир Цацаров (в интерес на истината, без конкретизация на извършителя, с отчет какво се прави). А, за последно, от държавното обвинение съобщиха: обвинен за смъртта на детето е негов братовчед. Майката, съответно, бе освободена.

Драмата дни наред бе начело в новините с всякакви версии, обяснения и стряскащи предположения. А вчера в Момчилград бе ден на траур.

Къде е границата между информирането, истерията и правилата за журналистическа етика и почтеност? По този повод Асоциацията на европейските журналисти излезе с декларация.

Публикуваме я без съкращения:

Асоциацията на европейските журналисти – България изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка.

Безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й.

Самоцелното изнасяне на детайли от престъплението, което медиите не биха могли да направят без съдействието на полицията и прокуратурата, и комбинирането на тези подробности с недоказани хипотези и предположения е хищнически акт, който цели създаването на сензация и в никакъв случай не е в обществен интерес.

Припомняме на нашите колеги, че като журналисти сме поели ангажимент да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.