Последни новини
Home / Законът / Асоциация на европейските журналисти: С отразяването на убийството в Момчилград журналистиката загуби човешкото си лице!

Асоциация на европейските журналисти: С отразяването на убийството в Момчилград журналистиката загуби човешкото си лице!

Defakto.bg

Убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград, която бе открита удушена в дома си, обяснимо стана прицел на медийно внимание – убито бе дете! Духовете възбудиха и последващи (публично оповестени) съмнения, че извършител на престъплението може да е нейната майка, подхранени от задържането на жената и от спомени отпреди години (за малкия Пепи, като виновник на смъртта на когото в крайна сметка бе посочена майка му Даниела Терзиева). С коментари по темата „Момчилград“ излезе включително главният прокурор Сотир Цацаров (в интерес на истината, без конкретизация на извършителя, с отчет какво се прави). А, за последно, от държавното обвинение съобщиха: обвинен за смъртта на детето е негов братовчед. Майката, съответно, бе освободена.

Драмата дни наред бе начело в новините с всякакви версии, обяснения и стряскащи предположения. А вчера в Момчилград бе ден на траур.

Къде е границата между информирането, истерията и правилата за журналистическа етика и почтеност? По този повод Асоциацията на европейските журналисти излезе с декларация.

Публикуваме я без съкращения:

Асоциацията на европейските журналисти – България изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка.

Безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й.

Самоцелното изнасяне на детайли от престъплението, което медиите не биха могли да направят без съдействието на полицията и прокуратурата, и комбинирането на тези подробности с недоказани хипотези и предположения е хищнически акт, който цели създаването на сензация и в никакъв случай не е в обществен интерес.

Припомняме на нашите колеги, че като журналисти сме поели ангажимент да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.