Последни новини
Home / Законът / От днес: Нови правила за пререгистрация при покупко-продажба на автомобил

От днес: Нови правила за пререгистрация при покупко-продажба на автомобил

Defakto.bg

Данните на пътната полиция и нотариусите се свързват електронно

От днес заработва електронната система за връзка между пътна полиция и нотариуси. В информационния масив влизат данните за покупко-продажби и пререгистрация на автомобили. Тя ще се използва само при сделки с вече регистрирани в България пътни превозни средства.

Промените са предвидени в Закона за движение по пътищата, гласувани през септември.

Голямото облекчение е за продавачите – отпада тяхното задължение в двуседмичен срок да предоставят копие от договора за покупко-продажба в КАТ. Задължението за пререгистрация се прехвърля към купувача, който в едномесечен срок трябва да я извърши. Ако обаче продавач и купувач са от един регион (не се налага смяна на регистрационните табели), за колата има сключена “Гражданска отговорност” и е преминала годишния технически преглед, пререгистрацията може да става и електронно – предвидена е възможност нотариусът да заяви електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС.

 

Ако купувачът не изпълни задължението си в едномесечен срок да пререгистрира автомобила, през втория месец, при проверка от органите на Пътна полиция, ще бъде глобяван, а след изтичане на втория месец – регистрацията на автомобила ще бъде прекратена служебно.

Над 350 000 превозни средства сменят собственика си годишно в България.

Според председателя на Нотариалната камара Димитър Танев, с използването на новата система ще се елиминират възможностите за измами и препродажби на коли и други превозни средства, а гражданите ще бъдат улеснени.

Първоначалната регистрация на ППС ще става по сега действащия ред, определен с Наредба № I-45.

Поправките в Закона за движение по пътищата предвиждат извършването на електронен обмен на информация между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Нотариалната камара (НК) във връзка с договорите за сделки с пътни превозни средства.

 

About De Fakto

Проверете също

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.