Последни новини
Home / Законът / Ще стартира ли процесът за убийството в Борисовата градина, ще решава СГС утре

Ще стартира ли процесът за убийството в Борисовата градина, ще решава СГС утре

Defakto.bg

За утре, 28 декември, в Софийския градски съд е насрочено разпоредително заседание по делото срещу Йоан Матев (на снимката), по-известно като делото за убийството в Борисовата градина. Това съобщиха от СГС. На него съдът заедно със страните трябва да решат основен въпрос – дали гръмкият процес ще получи ход или делото ще бъде върнато на прокуратурата за нарушения и неясноти.

Ако някоя от страните е нередовно призована, заседанието се отлага. Дали защитата е получила призовката си в случая е под въпрос.

Разпоредителното заседание влезе в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с последните промени, в сила от 5 ноември. Те предвиждат в едно първо заседание с призоваване на всички страни да се изчерпят всички възражения за допуснати нарушения и прочее, които не могат да се повдигат повече по време на съдебното следствие. Тази норма на НПК, наред с много други бе оспорена пред Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет заради нарушения на човешките права.

Що се отнася до обвиненията за убийството в Борисовата градина, извършено на 2 юни 2015 г., когато 15-годишният Георги Игнатов бе открит прободен на една пейка, те са известни. Прокуратурата изпрати на съд Йоан Матев, заловен година и половина по-късно. Той ще бъде съден като непълнолетен, какъвто е бил при извършването на престъплението.

Случаят привлече общественото внимание на няколко пъти – първо с безуспешните опити да се открие убиецът, после със залавянето му (след показания включително на брата на Йоан), а накрая и със спор между съдилищата дали обвиненият може да остане в ареста или максималният законов срок за тази мярка е изчерпан. В крайна сметка през ноември СГС първо освободи Йоан Матев срещу “подписка”, после Софийският апелативен съд отмени това определение и остави мярката “задържане под стража”, а прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Бойкотът на съдиите е  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета “Сигналът към …

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Един коментар

  1. Now I feel stduip. That’s cleared it up for me

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.