Последни новини
Home / Законът / Има ли апелативният спецсъд председател? Отговорът – догодина

Има ли апелативният спецсъд председател? Отговорът – догодина

Defakto.bg

Делото във ВАС все не тръгва

Има ли апелативният специализиран наказателен съд председател или ВСС отново ще провежда отговорния избор? Казусът е в ръцете на Върховния административен съд, а след няколко поредни отлагания делото за последно е насрочено за 19 февруари.

А отговорът се чака с интерес. За първи път ВАС трябва да се произнесе за параметрите на законовото „изключение“, при което съдия от по-нисък по ранг съд може да бъде назначен за ръководител на по-горен съд. Изискването бе въведено с миналогодишните промени в Закона за съдебната власт, но няколко пъти бе пренебрегнато от мнозинството в съдийската колегия на предния ВСС.

За първи път избор бе атакуван пред ВАС на това основание след вота за шеф на административния съд в Перник. Тогава кадровиците предпочетоха за поста Десислава Ахладова, която бе шеф на районния съд в града пред Ивайло Иванов, магистрат от административния съд. До гледане по същество обаче не се стигна заради оттегляне на жалбата.  Ахладова стана зам.-министър на правосъдието и напусна третата власт, а при нов вот Иванов стана председател на административния съд.

В случая с апелативния спецсъд оттегляне няма (засега). А, предвид нарастващото значение на спецправосъдието, на което с промени в НПК управляващите прехвърлиха и делата срещу „високата корупция“, въпросът за неговите ръководители става се по-обществено значим.

На 18 юли с 8 срещу 5 гласа „старата“ съдийска колегия на ВСС избра председателя на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев за шеф на апелативния спецсъд. Случи се само половин година, след като Ушев бе получил доверието на кадровиците за втори мандат начело на спецсъда. За по-горния съд обаче той не бе единствен кандидат, за поста се състезаваше и Румяна Илиева от апелативния спецсъд.

Георги Ушев

Така, с избора на Ушев ВСС влезе в законовото „изключение“ и то при наличието на втори кандидат от по-горния съд. В случая кадровиците се мотивираха с управленския опит на Ушев и създадената от него добра работна атмосфера в първоинстанционния спецсъд – аргументи, важащи по принцип за всеки вот, но не достатъчни за преодоляване на законовите условия в този случай, според тълкуването на мнозина юристи.

Очаквано, Румяна Илиева оспори избора пред ВАС, а на 31 юли там спряха предварителното изпълнение на решението на ВСС. За това настоя Илиева, но бе подкрепена от Георги Ушев, който изтъкна, че иначе може да претърпи „значителни вреди с оглед на служебния му статут“. Конкретно – ако встъпи като председател на апелативния спецсъд, напускайки поста начело на първоинстанионния съд, а после този избор бъде отменен от ВАС, Ушев ще остане редови магистрат.

Последицата за апелативния спецсъд пък е, че той близо година е без титулярен председател. И не е известно още колко време ще е така (и.ф. шеф е Даниела Росенова, която не получи втори мандат от предния ВСС).

Какво се случва оттам нататък с делото? Ход не му се дава, отлага се.

Така на 2 октомври ВАС конституира като страни конкурентите Илиева и Ушев, както и съдийската колегия на ВСС.

На 23 октомври делото е отложено, тъй като Румяна Илиева се оказва нередовно призована, макар служебният й адрес да е известен на всички.

На 20 ноември делото отново е отложено. Този път след постъпила молба от Илиева, че е „в обективна невъзможност да се яви поради внезапно заболяване“ с приложен болничен до 24 ноември и забележка, че заболяването й не позволява присъствие в съда. На това заседание Ушев също не се явява и не изпраща представител. Следващата дата, определена от ВАС, е 19 февруари 2018 г.

Да видим.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.