Последни новини
Home / Законът / Неправителствена организация призова за президентско вето върху антикорупционния закон

Неправителствена организация призова за президентско вето върху антикорупционния закон

Defakto.bg

След като президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху новия антикорупционен закон, към това днес го призова и неправителствена организация.

От фондация „Антикорупционен фонд“ поискаха от държавния глава да върне новоприетия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщи БНР.

Законът беше окончателно приет на 20 декември, крайният срок за налагането на вето или за обнародването му в „Държавен вестник“ е 4 януари 2018 г. (15 дни след приемането).

Според фондацията антикорупционният закон създава самоцелно нов орган, без гаранции за неговата независимост от политическо влияние и публична отчетност и без гаранции за основни права и свободи на гражданите. Законът противоречи на принципите на правовата държава и на разделението на властите, смятат още юристите на неправителствената организация, които оспорват механичното сливане на твърде различни по функции и дейности и органи, някой от които през годините са доказали своята неефективност.

Те виждат проблем и в избора на председател и членове на комисията с обикновено мнозинство, защото то дава на управляващото мнозинство пълна доминация в органа, което пък създават условия за концентрация и злоупотреба с власт. Проблематични, според „Антикорупционния фонд“, са липсата на защитата за гражданите и организациите, които искат да съдействат на новия антикорупционен орган, процедурата за попълването и подаването на имуществените декларации, защото не е ефективна, тази за отнемане на незаконно придобитото имущество пък е оценена като несъвършена. И още – възможността новият антикорупционен орган да използват специални разузнавателни средства създава предпоставки за концентрация на власт и възможни злоупотреби с нея, пишат до президента от „Антикорупционния фонд“.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.