Последни новини
Home / Законът / НАП прави “черен списък” на запечатаните обекти

НАП прави “черен списък” на запечатаните обекти

Defakto.bg

“Черен списък” на нарушителите, за които е постановено запечатване на обектите им, прави НАП.

От  началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение, съобщиха от данъчната агенция. Нещо повече – върху въпросните обекти ще се слага “трайно закрепен” надпис, че подлежат на запечатване.

Целта, според НАП, е да се спре “заобикалянето на закона” и всички (очевидно и търговските партньори) да научат за “нарушителите”.

Мяркта изглежда особено интересна на фона на незаглъхналия скандал покрай запечатването на обекти край морето, разпоредено от данъчните след обиколката на вицепремиера Валери Симеонов и отменяно от различни състави на административния съд в Бургас. Ответното предложение на отговорната служителка в НАП-Бургас Пенка Жекова за “селектиране” на въпросните съдии, техните семейства и участвалите в делата адвокати, предизвика серия остри декларации и обяснения на финансовия министър Владислав Горанов в парламента.

Ето какво съобщават сега от НАП:

“В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в които органите по приходи на НАП са установили  данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

През 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването на обект като административна мярка. Това ставаше чрез прехвърлянена стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП.  Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан. Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване”.

 

About De Fakto

Проверете също

Делото “Сарафово” тръгва на втора инстанция на 9 юни

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като …

Ексвоенният министър Николай Ненчев окончателно оправдан по делото за МиГовете

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.