Последни новини
Home / Законът / През януари: Два избора на съдийски шефове във ВСС

През януари: Два избора на съдийски шефове във ВСС

Defakto.bg

Кадровиците подновяват заседанията си след 15 януари

Като всяка година, и тази ВСС си е дал солидна януарска почивка. След като приключиха със заседанията на 21 декември 2017 г., кадровиците ще подновят активната си работа на 15 януари 2018 г. Тогава, в третия понеделник от новата година започват заседанията на комисиите, кога ще са първите сбирки на двете колегии – съдийската и прокурорската, както и на пленума на ВСС, засега не е ясно, установи проучване на De Fakto.

Два избора на административни ръководители е заложила съдийската колегия на ВСС за януари. Кадровиците ще гласуват за председатели на окръжните съдилища в Бургас и в София. И за двата поста има само по един кандидат.

Вотът за Бургас и София е насрочен за 23 януари.

Председателския пост в ОС-Бургас се оваканти след избора на титуляра Боряна Димитрова за член на ВСС от професионалната съдийска квота. Сега за председател се е кандидатирала нейната заместничка Росица Темелкова, в момента и.ф. председател, получила и одобрението на Общото събрание на съда. Темелкова е зам.-председател от 2009 г., работи в ОС-Бургас от 1998 г., преди това е била районния съд в града и съдия-изпълнител в Несебър.

За шеф на Софийския окръжен съд се е кандидатирал назначеният за и.ф. председател Пламен Петков. Предишният шеф на съда Филип Владимиров вече бе преназначен за редови магистрат. Петков е  зам.-председател на ОС-София от 2006 г., като известно време е бил командирован във ВКС.  В окръжния съд е от 1999 г., преди това е бил председател на РС-Елин Пелин.

За СГС – нито дума

Въпреки че още през ноември приключи подаването на документи за друг съд – Софийски градски съд, бяха публикувани имената, биографиите и имотните декларации на претендентите, този вот още не е насрочен във ВСС.

Няма обявяване на списъка с допуснатите претенденти (нещо, задължително по процедура), нито становища на етичната комисия и на КАК. Съответно, няма и проведено Общо събрание на СГС за изслушване на кандитатите. След оттеглянето на Величка Цанова в надпреварата останаха двама – някогашният председател на СГС Светлин Михайлов и съдията Евгени Димитров.

До предсрочния избор се стигна след оставката на Калоян Топалов. Временен председател на съда е номинираната от Общото събрание Десислава Попколева.

В прокурорската колегия засега януарски избори не са отбелязани.

Предстои обаче там да гласуват за нов апелативен прокурор на Варна (вотът стана особено интересен, след като един от кандидатите не бе допуснат заради принципа да няма „вечни началници“), както и за нов районен прокурор на града (кандидатите са петима).

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.