Последни новини
Home / Законът / Нова сграда за спецправосъдието буни страсти (допълнена)

Нова сграда за спецправосъдието буни страсти (допълнена)

Defakto.bg

СУ поиска компенсация от властта, иначе – протести

Бързото осигуряване на нова сграда за специализираните съд и прокуратура от страна на МС в края на миналата година разбуни страстите в СУ “Св.Климент Охридски”. Днес следобяд академичният състав на СУ се събира извънредно, за да обсъди решението на Министерския съвет, взето на 20 декември. И да набележи ответни действия по него.

Става дума за бившия Механотехникум на бул. “Александър Стамболийски” – 82, в Зона Б-5. На 20 декември правителството даде на ВСС правото на управление върху имота – терен от 8 дка и построената в него сграда. В решението на МС изрично се подчертаваше, че те “ще бъдат използвани за нуждите на специализираните органи на съдебната власт – съд и прокуратура”.

А дотук се стигна след изслушване на шефовете на спецсъда и на спецпрокуратурата от ВСС на 7 декември, на което те обявиха, че без кадри и нова сграда ще “потънат”. (Изясни се също, че и макар да не е ясно колко нови дела срещу “високата корупция” ще се прехвърлят на спецправосъдието, и без тях съдии и прокурори вече не се събират в сегашната сграда на ул.”Черковна”). Набързо бе създадена “контактна група” (главният прокурор Цацаров, шефът на ВКС Лозан Панов, Боян Магдалинчев и Евгени Диков от ВСС), която трябваше спешно да се срещне с премиера Борисов и финансовия министър Горанов за решаването на сградния проблем. И на 20 декември решението бе намерено.

ВСС още не е обсъждал въпроса за предоставената сграда, вероятно ще го направи на първото за годината заседание на пленума си – в средата на януари.

В СУ “Св.Климент Охридски” обаче се искат и търсят обяснения за отнемането на бившия Механотехникум. Защото тази сграда е преотстъпена за провеждане на обучения на студентите от медицинския факултет на СУ (формално е прехвърлена на болница “Лозенец”) като “компенсация” за сградата на ул.”Шипка”-6, изцяло отстъпена на Съюза на художниците. Основните въпроси са как се е стигнало до заключението, че е “отпаднала необходимостта” за ползването й от студентите-медици. Ще се обсъждат и действия за запазване на предназначението на сградата.

В края на деня станаха ясни резултатите от извънредното събрание в СУ.

Eдин от тях е: Софийският университет иска компенсация от правителството – предоставяне на нова сграда за обучение на студентите-медици, чието стопанисване и управление да се възложи директно на университета.

Академичният съвет поставя ултиматум: ако това и други искания не бъдат изпълнени, университетът започва протести след 22 януари.

About De Fakto

Проверете също

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.