Последни новини
Home / Законът / Нова сграда за спецправосъдието буни страсти (допълнена)

Нова сграда за спецправосъдието буни страсти (допълнена)

Defakto.bg

СУ поиска компенсация от властта, иначе – протести

Бързото осигуряване на нова сграда за специализираните съд и прокуратура от страна на МС в края на миналата година разбуни страстите в СУ „Св.Климент Охридски“. Днес следобяд академичният състав на СУ се събира извънредно, за да обсъди решението на Министерския съвет, взето на 20 декември. И да набележи ответни действия по него.

Става дума за бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ – 82, в Зона Б-5. На 20 декември правителството даде на ВСС правото на управление върху имота – терен от 8 дка и построената в него сграда. В решението на МС изрично се подчертаваше, че те „ще бъдат използвани за нуждите на специализираните органи на съдебната власт – съд и прокуратура“.

А дотук се стигна след изслушване на шефовете на спецсъда и на спецпрокуратурата от ВСС на 7 декември, на което те обявиха, че без кадри и нова сграда ще „потънат“. (Изясни се също, че и макар да не е ясно колко нови дела срещу „високата корупция“ ще се прехвърлят на спецправосъдието, и без тях съдии и прокурори вече не се събират в сегашната сграда на ул.“Черковна“). Набързо бе създадена „контактна група“ (главният прокурор Цацаров, шефът на ВКС Лозан Панов, Боян Магдалинчев и Евгени Диков от ВСС), която трябваше спешно да се срещне с премиера Борисов и финансовия министър Горанов за решаването на сградния проблем. И на 20 декември решението бе намерено.

ВСС още не е обсъждал въпроса за предоставената сграда, вероятно ще го направи на първото за годината заседание на пленума си – в средата на януари.

В СУ „Св.Климент Охридски“ обаче се искат и търсят обяснения за отнемането на бившия Механотехникум. Защото тази сграда е преотстъпена за провеждане на обучения на студентите от медицинския факултет на СУ (формално е прехвърлена на болница „Лозенец“) като „компенсация“ за сградата на ул.“Шипка“-6, изцяло отстъпена на Съюза на художниците. Основните въпроси са как се е стигнало до заключението, че е „отпаднала необходимостта“ за ползването й от студентите-медици. Ще се обсъждат и действия за запазване на предназначението на сградата.

В края на деня станаха ясни резултатите от извънредното събрание в СУ.

Eдин от тях е: Софийският университет иска компенсация от правителството – предоставяне на нова сграда за обучение на студентите-медици, чието стопанисване и управление да се възложи директно на университета.

Академичният съвет поставя ултиматум: ако това и други искания не бъдат изпълнени, университетът започва протести след 22 януари.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.