Последни новини
Home / Законът / „Административният акт” на проф. Иван Дерменджиев – вече на юридическия пазар

„Административният акт” на проф. Иван Дерменджиев – вече на юридическия пазар

Defakto.bg
„Административният акт“ на проф. Иван Дерменджиев вече на юридическия пазар

Администрацията служи на хората, а не те на нея, казва  покойният професор още преди 30 години

Университетското издателство „ Св. Климент Охридски” предложи на юридическия пазар едно уникално четиво, посветено на  130-годишнината от основаването на Алма Матер.

„Административният акт” е  един от множеството трудове на емблематичния специалист по административно право  проф. Иван Дерменджиев.  Независимо, че книгата е  пиcaнa пpeди 30 гoдини, тeopeтичнитe пpoниĸнoвeния в нeя продължават да са  цeнни и актуални зa вcичĸи юpиcти и най-вече cтyдeнтитe пo пpaвo, смята Ивайло Дepмeнджиeв – младши, известен адвокат и арбитър при арбитражните  съдилища LCIA – Лондон и СAS – Лозана.  Той е двигател за появата на     бащния  труд: „ Изданието  на тази книга е израз на моя синовен дълг към светлата памет и дело на баща ми – професорът от ЮФ на СУ „Св.Кл. Охридски” – Иван Дерменджиев”, е написал той в паметна бележка на корицата.

В книгата е запазен оригиналният текст. Но „ за да бъде разбран” Дерменджиев – син  препоръчва на „претенциозните читатели  да се върнат назад във времето и да опитат да усетят  духа  на една отминала епоха, която е принуждавала и „най-непартйните автори, към които се числи и баща му,  да спазват макар и формално партийните канони, за да могат учебниците им да видят бял свят”.

В предговора на  „Административният акт”  проф. д-р Дончо Хрусанов и проф. д-р Димитър Костов акцентират върху едно изключително обстоятелство –  „Определението за административен акт, дадено от проф. Дерменджиев  преди 30 години,  не е променено и до днес”. Същите са и  белезите  за законосъобразност и критериите за  разграничаване на  нищожност от унищожаемост на адимнистративните актове”,научаваме от тях. Университетските преподаватели   напомнят,   че проф. Иван Дерменджиев е бил не само  „обичан  преподавател”, подготвил стотици студенти в сложната и трудна материя на Административното право и Административен процес, но и учен, завещал последователи в науката за законосъобразно действаща администрация в услуга на гражданите.

Трийсет години по-късно, адмирираме веруюто на покойния учен:  „ Администрацията е един лост, който е в услуга на гражданите и нейните незаконосъобразни актове трябва да бъдат атакувани пред съда. А правосъдието  не  съществува като самоцел, а за да коригира действията на администрацията, защото администрацията служи на гражданите, а не те на нея. А ние бихме добавили – целта на администрацията е да се възпроизвежда и разраства, а целта на гражданите и адвокатите е да я ограничават и възпират в тези и намерения.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.