Последни новини
Home / Законът / „Административният акт” на проф. Иван Дерменджиев – вече на юридическия пазар

„Административният акт” на проф. Иван Дерменджиев – вече на юридическия пазар

Defakto.bg
„Административният акт“ на проф. Иван Дерменджиев вече на юридическия пазар

Администрацията служи на хората, а не те на нея, казва  покойният професор още преди 30 години

Университетското издателство „ Св. Климент Охридски” предложи на юридическия пазар едно уникално четиво, посветено на  130-годишнината от основаването на Алма Матер.

„Административният акт” е  един от множеството трудове на емблематичния специалист по административно право  проф. Иван Дерменджиев.  Независимо, че книгата е  пиcaнa пpeди 30 гoдини, тeopeтичнитe пpoниĸнoвeния в нeя продължават да са  цeнни и актуални зa вcичĸи юpиcти и най-вече cтyдeнтитe пo пpaвo, смята Ивайло Дepмeнджиeв – младши, известен адвокат и арбитър при арбитражните  съдилища LCIA – Лондон и СAS – Лозана.  Той е двигател за появата на     бащния  труд: „ Изданието  на тази книга е израз на моя синовен дълг към светлата памет и дело на баща ми – професорът от ЮФ на СУ „Св.Кл. Охридски” – Иван Дерменджиев”, е написал той в паметна бележка на корицата.

В книгата е запазен оригиналният текст. Но „ за да бъде разбран” Дерменджиев – син  препоръчва на „претенциозните читатели  да се върнат назад във времето и да опитат да усетят  духа  на една отминала епоха, която е принуждавала и „най-непартйните автори, към които се числи и баща му,  да спазват макар и формално партийните канони, за да могат учебниците им да видят бял свят”.

В предговора на  „Административният акт”  проф. д-р Дончо Хрусанов и проф. д-р Димитър Костов акцентират върху едно изключително обстоятелство –  „Определението за административен акт, дадено от проф. Дерменджиев  преди 30 години,  не е променено и до днес”. Същите са и  белезите  за законосъобразност и критериите за  разграничаване на  нищожност от унищожаемост на адимнистративните актове”,научаваме от тях. Университетските преподаватели   напомнят,   че проф. Иван Дерменджиев е бил не само  „обичан  преподавател”, подготвил стотици студенти в сложната и трудна материя на Административното право и Административен процес, но и учен, завещал последователи в науката за законосъобразно действаща администрация в услуга на гражданите.

Трийсет години по-късно, адмирираме веруюто на покойния учен:  „ Администрацията е един лост, който е в услуга на гражданите и нейните незаконосъобразни актове трябва да бъдат атакувани пред съда. А правосъдието  не  съществува като самоцел, а за да коригира действията на администрацията, защото администрацията служи на гражданите, а не те на нея. А ние бихме добавили – целта на администрацията е да се възпроизвежда и разраства, а целта на гражданите и адвокатите е да я ограничават и възпират в тези и намерения.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.