Последни новини
Home / Законът / Свидетелство за съдимост – само срещу лична карта

Свидетелство за съдимост – само срещу лична карта

Defakto.bg

За неосъжданите се въвежда и електронно служебно свидетелство 

Занапред за издаване на свидетелство за съдимост ще се представя само лична карта. Отпада изискването за останалите документи – акт за раждане в оригинал, препис или нотариално заверено копие или други документи, удостоверяващи данни за родителите. Данните за родителите ще се проверяват чрез служебен достъп до Национална база данни “Население”.

Това предвиждат промени в Наредба № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Основната промяна в наредбата е свързана с въвеждането на електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС), посочва в доклада си зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. То обаче ще е възможно само при две условия – ако свидетелството трябва да се представи пред администрацията на изпълнителната власт и ако лицето не е осъждано. 

“ЕССС ще се издава по заявление от централните и териториалните органи на
изпълнителната власт чрез длъжностни лица, оправомощени да получават достъп до данните за съдимост на лица, по отношение на които нормативен акт предвижда служебно установяване на съдебния статус;
ЕССС ще може да се издава единствено по отношение на лица, за които не
са съставяни бюлетини за съдимост, включително и по чл. 78а от Наказателния кодекс. В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общо установения ред;
Министерството на правосъдието ще бъде компетентно да издава ЕССС след
подаване на заявление по образец по електронен път;
Заявлението ще се подава чрез попълване на електронна форма, достъпна на
интернет страницата на Министерството на правосъдието, като идентифицирането на заявителя ще се извършва с квалифициран електронен подпис”, пише в доклада на Десислава Ахладова.

Срокът за издаване на електронното служебно свидетелство е максимум три работни дни, за него не се плаща държавна такса. И електронното, и  хартиеното свидетелство за съдимост ще важат за шест месеца.

Иначе и в момента всеки граждан може да поиска издаване на свидетелство за съдимост по електронен път, след като попълни заявление до Министерството на правосъдието. Условието е да има електронен подпис. В тези случаи обаче се плаща такса от 3 лева.

About De Fakto

Проверете също

Излезе от печат сборник с тълкувателните решения на Конституционния съд (1991–2020)

Сборник на задължителните тълкувания на основния закон от  Конституционния съд,  от  създаването му  през 1991 …

408 кандидати за младши прокурори допуснати до устен изпит, местата са 29

408  от 738 кандидати за младши прокурори са допуснати до устен изпит в конкурса, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.