Последни новини
Home / Законът / В “Държавен вестник”: Облекчения за международното осиновяване с промени в две наредби

В “Държавен вестник”: Облекчения за международното осиновяване с промени в две наредби

Defakto.bg

Промени в две наредби, свързани с международното осиновяване, са обнародвани в днешния брой на “Държавен вестник”. Те предвиждат облекчения за организациите-посредници и за кандидатите от странство, пожелали да осиновят дете у нас.

Става дума за Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за посредничество при международно осиновяване и за осъществяване и прекратяване на дейността на акредитираните организации, както и за Наредба № 3 от 2014 г. за условията и реда за водене на регистрите при международно осиновяване и даване на съгласие от министъра на правосъдието.

Една от промените (в Наредба № 3) е, че отпада изискването кандидат-осиновителите от чужбина да предоставят удостоворение за сключен граждански брак.  Данните за брака ще се основават на изготвения социален доклад от дирекция “Социално подпомагане” по постоянния адрес на осиновяващите.

Ежегодно кандидатите трябва да подават декларация за потвърждение на проекта за осиновяване, в която да се съдържа кратка информация за икономическото, социалното и здравословното състояние на осиновяващия и на членовете на неговото семейство, както и характеристики на детето, което той желае да осинови, в съответствие с разрешението за осиновяване.

Промените в Наредба №2 предвиждат за организациите, посредници в международното осиновяване (юридически лица с нестопанска цел) да отпадне задължението да представят копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като администратори на лични данни за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване. Ще сочат идентификационен номер за вписването им в регистъра на администраторите на лични данни. А Министерството на правосъдието ще извършва служебна справка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията, и в регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри на лични данни, воден от Комисията за защита на личните данни.

Промените влизат в сила от деня на обнародването им в “Държавен вестник”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.