Последни новини
Home / Законът / Докато Конституционният съд умува, Делян Добрев реши: Оставам в парламента!

Докато Конституционният съд умува, Делян Добрев реши: Оставам в парламента!

Defakto.bg
На 3 октомври 2017 г. лидерът на хасковската организация на ГЕРБ и депутат Делян Добрев, чиито назначения на роднини и близки в общината станаха известни като скандала Кумгейт, подаде заявление за напускане на Народното събрание. „Това е лично мое решение, по лични причини, съобщи самият той на пресконференция в НС.  Скандалът Кумгейт избухна след като местната структура на ГЕРБ в Хасково свали доверието си от кмета Добри Беливанов, а оттам се разплетоха и поредицата назначения на съученици, роднини и близки на депутата в общината, които той обясни като нормални, защото партията му спечелила изборите, а и „Хасково е малък град“.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил оставката си като народен представител, научи De Fakto от свои източници.  Това е станало часове преди коледната ваканция на парламента –  на 22 декември миналата година  чрез  „ заявление за оттегляне на заявление”.  За твърдото си решение да остане депутат, Добрев е уведомил и Конституционния съд, като му е изпратил последното си „заявление за оттегляне на заявление“,  без изрично становище, каквото се очакваше от него.

На 12 декември  2017 година КС допусна за разглеждане делото, образувано  по искане на опозицията.  Тогава съдът даде указания на Народно събрание  в 30-дневния срок   да обнародва и решението за отхвърлената оставка на Добрев, и покани самият народен представител да даде писмено становище, като  заинтересувано лице.

Преди съдът да вземе окончателно решение по казуса,   на 16 януари съдия докладчикът по делото Константин Пенчев ще обобщи и представи събраните доказателства.   Съдът трябва да реши дали да прекрати делото поради липса на предмет (в тази посока КС има богата практика) или да се произнесе  по принципния въпрос – може ли Народното събрание да гласува и отхвърля доброволно подадена оставка  на народен представител – въпрос също важен, чиито отговор може да пресече безпрецедентните спекулации и нарушения на Конституцията от самия законодателен орган.

Съдия докладчикът Константин Пенчев се е зарекъл да не бърза, а „много внимателно и обективно“ да огледа казуса.

За писмени правни мнения по делото бяха поканени проф. д-р Васил Мръчков, проф. д-р Георги Близнашки, проф. д-р Снежана Начева и проф. д-р Пенчо Пенев. До момента само проф. Мръчков е изпратил становище.

В случая „Добрев” мнозинството  разигра процедура по отхвърляне на оставка, независимо от публичните изявления на Добрев (тогава), че решението му за напускане е категорично.   Извън политическия контекст, казусът  даде повод за преобладаващи юридически коментари,  че оставка на народен представител не се гласува.  Над  70 граждани и правници направиха подписка и поискаха от президента  да „даде” казуса а  Конституционния  съд. В последна сметка делото бе образувано по искане на 62 депутати от БСП, които настояха да бъдат  прекратени правомощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, тъй като парламентът няма правомощия да я отхвърля.

За аналите остава фактът, че Парламентът положи доста усилия да възпрепятства разглеждането на делото от Конституционния съд.  Ръководството на НС  не публикува в Държавен вестник решението за отхвърлената оставка, а според Конституцията и Закона за КС ,  съдът се произнася само по актове, публикувани в официоза.   В подобни случаи Народното събрание трябва да обнародва решенията си в 15-дневен срок, след приемането им.  Мнозинството от десет  съдии обаче прие, че депутатите от опозицията нe могат да  влияят на парламента да обнародва решението си,   тъй като това е правомощие на председателя на Народното събрание (чл.77 Конституция).   Да се приеме обратното би означавало органът, който нарушава своите  конституционни задължeния,  да си спестява конституционния контрол заради собственото си виновно поведение, прие  съдът.  Това решение на КС  събра значително одобрение  в  правните среди.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.