Последни новини
Home / Законът / Официално: Шесторното убийство в Нови Искър е разкрито, задочно обвиненият Росен Ангелов още не е открит (допълнена)

Официално: Шесторното убийство в Нови Искър е разкрито, задочно обвиненият Росен Ангелов още не е открит (допълнена)

Defakto.bg

Шесторното убийство в Нови Искър е разкрито, извършителят е Росен Желев Ангелов и това е доказано категорично, включително с ДНК-експертизи.

Това обяви на специален брифинг шефът на националното следствие и зам.-главен прокурор по разследването Борислав Сарафов.

Актуална снимка на Росен Ангелов

Това е човек без адрес, без работа, с няколко присъди, обявен за издирване още през 2009 г. за изтърпяването на една от тях (и неоткрит до ден-днешен?!), изключително опасен е, неслучайно му е даден прякорът Горския човек, изреди Сарафов. Росен Ангелов още не е заловен, издирването му продължава. Категорично е действал сам.

На 4 януари той е задочно привлечен като обвиняем за умишлено убийство на повече от едно лице, представляващо опасен рецидив (заради неизтърпяната присъда).

Посочено бе, че Ангелов близо половин година е имал връзка с една от жертвите – Кети Кюхова, което се доказвало от свидетелски показания. Тя вероятно е била и първата жертва. Първоначално Кети бе обявена за издирване и спрягана като евентуален извършител на разстрелите.

Мотивът за убийствата е личен, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Росен Ангелов имал особеност в характера, която го правела изключително „обиден“, когато бъде изоставен от жената, с която е имал връзка.

Оръжието още не е открито.

Знаехме името на извършителя още след първите 24 часа, но не го обявихме в интерес на разследването, обяви Сарафов.

Всички действия се докладват на премиера Бойко Борисов, който днес сутринта лично посетил оперативния щаб (не стана ясно в какво процесуално качество), както и на главния прокурор Сотир Цацаров, каза Сарафов.

Не търсете грешки в разследването!

На брифинга в Съдебната палата дойдоха Борислав Сарафов, градският прокурор на София Емилия Русинова, главният секретар на МВР Младен Маринов, шефът на СДВР Ивайло Иванов.

А, подразнен от многобройните уточняващи въпроси на журналисти, Сарафов обяви: „Силно се надявам, че вие, представителите на гражданското общество, не търсите грешки в разследването, а оценявате денонощния труд, колегите вложиха душа и сърце, не са се прибирали денонощия!“

Извършителят е имал 24 часа преднина – убийствата са извършени в нощта на 31 декември 2017 г., телата бяха открити на 2 януари 2018 г., подчерта зам.-главният прокурор. По повод разнобоя между излелите се дотук по медиите изявления (включително на официални представители на прокуратурата и МВР) и свидетества и последната, окончателна версия, Сарафов разграничи свидетелствата и заговори за „ваши“, на медиите, свидетели.

„Къща на ужасите“-4

Било е наистина „къща на ужасите“, обобщи случилото се в Нови Искър Борислав Сарафов в отговор на зададен му въпрос.

В медийното пространство са налични вече други три. Първата „къща на ужасите“ е онази, в която бяха изтръгвани ноктите на обвинения за убийството на Андрей Луканов Юри Ленев в опит за изтръгване на признания. Втората е свързана с отвлечения хърватин Иван Може (по едно време се беше появила и главата на въпросния килър), в третата „Наглите“ бяха изтезавали свои жертви (отрязаните пръсти на Ангел Бончев).

Малко припомняне за „къщата на ужасите“ в Нови Искър.

След сигнал на техен близък, на 2 януари следобяд в къщата им в Нови Искър бяха открити застреляни застреляни 41-годишният Неделчо Юнаков, 19-годишният му син Георги, неговата доведена 16-годишна дъщеря Нанси, приятелят на момичето Боби, 72-годишната Еленка – майка на живеещата на семейни начала с Неделчо Кети Кюхова. Застреляно бе и кучето на семейството. Трупът на самата Кети бе намерен на следващия ден в гора край града, заедно с липсващата семейна кола БМВ. Тогава Сарафов определи случилото се като престъпление без аналог в най-новата ни история.

Първо бе загатнато за убийства и последвало самоубийство. След откриването на трупа на Кети бе спомената и нова версия – че шесторното убийство е по икономически мотиви, заради търговската дейност на Неделчо Юнаков, включвала „кухи фирми за чистене на ДДС“. В крайна сметка мотивите излизат съвсем лични.

Наистина е била „къща на ужасите“, обяви днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Всеки от шестимата е убит с няколко изстрела, включително и с един контролен изстрел в главата. Извършителят е искал да е сигурен, че са мъртви, подчерта той.

Кети е била първата жертва, останалите от семейството са застреляни после, за да се заличат следите. Неделчо и синът му Георги вероятно са опитали да окажат съпротива, по ръцете им имало следи за това. Те сигурно са били следващите жертви. Накрая са останали най-беззащитните, стана ясно от брифинга.

Психопрофил на Росен Ангелов: Хитър, лукав, прикрит

До момента са извършени 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания, извършени са 91 експертизи, включително на ДНК, разпитани са 21 свидетели. Така че престъплението е разкрито, категоричен бе Борислав Сарафов.

После изчете справка за Ангелов – той вече има три ефективни присъди. Едната е за кражба, втората – за изнасилване, по която е бил освободен предсрочно условно. Третата е за блудство с 12-годишно дете, но Росен се укрива преди наказанието да влезе в сила и от 2009 г. се издирва за това. Ясен отговор на въпроса как така осма подред година един „беглец“ от правосъдието, който очеидно е в България, така и и си остава неоткрит, не бе получен.

А на въпроса как е оцелял този „горски човек“ без документи, работа, дом от МВР казаха, че е вземал дребни суми назаем от познати. Помагал и Кети и вероятно така се били запознали. И така половин година връзка. За която, според казаното днес, майката на жената – също една от жертвите на Ангелов, знаела.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов прочете психопрофила на Росен Ангелов, правен му в затвора. Според него човекът е „хитър, лукав, прикрит, опитва се да налага на околните своите мисли и чувства, склонен към позьорство. Опитва се да прави добро впечатление, но е с нисък праг на възбудимост“. Психически здрав е, но „дотолкова, доколкото това показва, че няма психически заболявания“, каза Иванов.

В момента било много трудно да се проследи къде се намира обвиненият за убийствата по гореизложените причини – няма документи за самоличност, не работи, не е регистриран на никакъв адрес, „не се движи по нормалните пътища, минава през гори, поляни“.

Категорично обаче той не е напуснал страната – без документи няма как да го направи, увери Сарафов.

Росен Ангелов е изключително опасен и вероятно въоръжен, предупреждават от прокуратурата и МВР. В издирването му са включени и сили на армията.

А междувременно, в реката край Владо Тричково, на около 10 км от Нови Искър е открит и труп на мъж, съобщи БНР. Тялото е намерено от полицаи при претърсване на района във връзка с шесторното убийство. Самоличността на мъжа още не е установена.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.