Последни новини
Home / Законът / Реформата за неплатените заплати  – на спешен ремонт след парламентарната ваканция*

Реформата за неплатените заплати  – на спешен ремонт след парламентарната ваканция*

Defakto.bg

Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели е предизвикала хаос с прехвърлянето на фирми от началото на годината и може да се окаже безсмислена. Това е станало ясно в първите работни дни на януари, когато влязоха в сила нови ограничения при сделки с прехвърляне на дялове и фирми, съобщава в. *Сега.

В края на декември по обичайния си начин – чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда, депутатите промениха Търговския закон, като поставиха изискване, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 години назад.  Същото условие важи и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица, а  страните могат да се договорят изрично купувачът да поеме тези задължения.
В бързането си обаче депутатите са пропуснали  да регламентират как ще се удостоверява, че всички заплати са изплатени, сочи вестникът.  НАП може да издаде такъв документ само за осигуровките. С неплатените заплати се занимава Главната инспекция по труда, но за да удостовери тя, че даден работодател не дължи заплати, трябва да му направи специална ревизия. Така законът влезе в сила на 22 декември и още в първата седмица на новата година блокира работата на Агенцията по вписванията, която спря да приема документи за прехвърляне на фирми и дялове, констатира „Сега”.
След среща в сряда между НАП, ГИТ и Агенцията по вписванията е измислено временно решение.

В четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева е пуснала указания,  че до промяна на закона обстоятелството за липса на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки ще се доказва от работодателя с удостоверение, пише вестникът.  От НАП пък са уверили агенцията по вписванията, че информацията за липса или наличие на неплатени осигурителни вноски може да бъде предоставена електронно, без да се налага някой да вади документи.
Трайно решение ще се търси в спешен порядък след парламентарната ваканция. Най-вероятно в Търговския закон изрично ще се посочи, че този, който прехвърля дялове, трябва да декларира, че няма неплатени задължения и да си носи отговорността, ако това не е вярно.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.