Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът глоби Сотир Цацаров с 300 лева като нарушител

Инспекторатът глоби Сотир Цацаров с 300 лева като нарушител

Defakto.bg

Главният прокурор не подал в срок имотната си декларация

Инспекторатът към ВСС е признал главния прокурор Сотир Цацаров за нарушител и му е наложил глоба от 300 лева. Постановлението е влязло в сила на 8 ноември 2017 г. Това става ясно от списък, публикуван на страницата на Инспектората и актуален към 5 януари.

Провинението на Цацаров е, че не е подал в срок имотната си декларация пред Инспектората, пред който съдии, прокурори и следователи вече трябва ежегодно да отчитат имуществото си от началото на 2017 г. Преди това тези декларации се подаваха пред Сметната палата.

Още през лятото главният прокурор наред с още 29 магистрати влязоха в списъка на „нередовните“ откъм отчитане на имущество пред Инспектората. За него бе отбелязано, че е просрочил декларацията си, като първо я е подал пред Сметната палата. После явно се е „поправил“, но със закъснение.

Сега в списъка на глобените от Инспектората са 10 нарушители. Другото известно име, освен това на главния прокурор, е на бившия шеф на националното следствие и настоящ член на ВСС Евгени Диков. Той е глобен с 400 лева, защото изобщо не е подал декларация пред Инспектората, а само пред Сметната палата, където не би трябвало да я праща, докато е бил още магистрат.

В същото време една друга „грешка“ – но на институция, дълго се въртя като медийна сензация миналата година. Става дума за имотната декларация на председателя на ВКС Лозан Панов, изпратена именно в Инспектората. От Сметната палата обаче по този повод го обявиха „за нарушител“ и се наложи от ВКС да им напомнят новите законови правила и да цитират собственото им съобщение от януари 2017 г., според което „тримата големи“ вече декларират имущество пред Инспектората.

Суматохата бе настъпила от това, че имотите си пред Сметната палата продължават да отчитат членовете на ВСС, в който по право влизат председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Тримата обаче на първо място са магистрати и се подчиняват на тези правила.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорите от ВСС: Поисканата оставка на Иван Гешев грубо засяга независимостта на съдебната власт 

  Призивът за  оставката на Иван Гешев като главен прокурор на Република България  е  грубо …

На 19 февруари ще е писменият изпит за първоначално назначаване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи, 19 февруари 2022 г. (събота) за дата на писмения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.