Последни новини
Home / Законът / Кирилов пред БНР: Още тази седмица може да бъде отхвърлено ветото над антикорупционния закон

Кирилов пред БНР: Още тази седмица може да бъде отхвърлено ветото над антикорупционния закон

Defakto.bg

Делян Добрев, който доброволно написа оставка, бил подложен на натиск  и имал право да размисли, казва шефът на правната комисия

Комисията по правни въпроси на Народното събрание ще заседава в сряда следобед – в 14.30 часа, макар официално да не е започнало официалното пленарно време, като в дневния ред е включено обсъждане на ветото, наложено от президента  на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщи в предаването „Преди всички“  председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов:

Ще се придържаме към мотивите на президента. Те не са новост – в смисъл, че ветото не ни изненада. Спомняте си, че (намерението на държавния глава да наложи вето – бел. ред.) беше обявено дори докато течеше второто четене в пленарната зала. 

Очевидно е, че ще обсъждаме аргументите така, както са изложени в мотивите – впрочем те са абсолютно идентични с аргументите, които обсъждахме на второ четене на закона в комисия  – това бяха аргументите на колегите  от парламентарната група на „БСП за България”

Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган, коментира още Кирилов.Той не  очаква промяна в становището на депутатите и смята, че ветото ще бъде отхвърлено.” Смятаме, че нашите контрааргументи на тези  твърдения са убедителни. След като имаме вето, е логично ние да представим нашите отговори, включително и ще задълбочим в голяма степен и аргументацията.  

Данаил Кирилов коментира и двата основни аргумента „против“ текстовете в закова  –  за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със специални разузнавателни средства:

Много органи създава Народното събрание –  това, което гарантира обществения интерес е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в  подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи.

Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция – точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството –  опозицията, гарантира, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор./…/ Това е един качествен, ефективен филтър, който според мен – пак казвам, в последните два парламента ние показахме, че може да действа ефективно. 

По отношение на използването на специални разузнавателни средства от антикорупцишонния орган Данаил Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата се унищожават, каквито са изискванията на закона за СРС. Той припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда.

Нае 2 януари държавният глава върна за ново разглеждане от парламента на антикорупционния закон. Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото.

В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна, посочват от президенството. Държавният глава оспори  ред разпоредби, изрично посочи и начина на избиране на членовете на новия орган, липсата на достатъчно гаранции за обективност в процедурата за гражданска конфискация, включването на спецразузнавателните средства извън правилото, че това е позволено само за разкриване на тежки престъпления.

По отношение на вота на недоверие към кабинета, който БСП ще внесат, Кирилов посочи, че управляващите имат много аргументи и ще предложат отговори на твърденията на социалистите: Ние ще предложим защита по конкретните твърдения и ще оборим тези твърдения, но не може да се забравя и историята назад във времето.  

Данаил Кирилов коментира и оттеглената оставка на Делян Добрев, както и възникналия казус в Конституционния съд. Според него Добрев е бил поставен под силен натиск и затова е било логично да предложи оставката си, но има възможност след това да направи нова преценка.(Още по темата: Докато Конституционният съд умува, Делян Добрев реши: Оставам в парламента!)

Председателят на правната комисия каза, че на предстоящото си заседание тя ще обсъжда и казуса с удължаването на мораториума  – за спиране на давността за придобиване на имоти частна държавна и общинска собственост.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.