Последни новини
Home / Законът / Парламентът е пропуснал да удължи давността за придобиване на частна държавна и общинска собственост*

Парламентът е пропуснал да удължи давността за придобиване на частна държавна и общинска собственост*

Defakto.bg

Вероятно заради работата си по приемането на антикорупционния закон преди коледните празници, депутатите са забравили да удължат мораториума за спиране на давността за придобиване на имоти частна държавна и общинска собственост. Досега този срок е удължаван няколко пъти, като последно това се случва през 2014 година за срок от три години и важи до 31 декември 2017 година, съобщава  *Дневник.

От сайта на Народното събрание става известно, че на 22 декември миналата година е внесен проект на Министерски съвет за изменение на закона за собствеността, който предвижда поредното удължаване със срок до 31 декември 2022 година – т.е. за пет години.

Внесеният проект обаче не е гласуван от депутатите, като това на практика е било невъзможно с оглед на това, че 22 декември е бил петък. А последното заседание на Народното събрание за годината беше на 21 декември.

Народните представители се връщат на работа на 11-ти януари и към момента изглежда, че ще гласуват изменението с обратна сила. Което не е допустимо. „Дневник“ не е успял да открие народни представители от правната комисия на парламента, която е водеща по законопроекта, за да коментират какво ще се случи. И в мотивите към изменението, е посочено, че негласуването му в срок „би довело до придобиването на имоти – държавна и общинска собственост, от трети лица на основание давностно владение.“

Т.е. от 31 декември до 11-ти януари или датата, в която народните представители ще решат да се занимаят с казуса, давността за придобиване на частна държавна и общинска собственост тече. И всеки може да отиде при нотариус със свидетели и да придобие имот, който добросъвестно е владял 10 години, който е частна държавна или общинска собственост.

Близо 20 години имотите не могат да бъдат описани

Първият гласуван мораториум е през 2006 година, когато малко преди да изтекат 10 години (въведена през 1996 година възможност да придобиеш имот частна държавна и общинска собственост по десетгодишна давност) – става известно, че държавата не е била готова с актуване и описване на имотите си. От тогава мораториуъмът е бил удължаван няколко пъти.

Последно това се случва през декември 2014 година. Мотивите на управляващите от втория кабинет на Бойко Борисов са че, „удължаването на срока е необходимо поради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост.

Законът

Давността е период от време, който може да се  спира и прекъсва. Когато давността се спре, това означава, че за определен период от време тя не тече, но изтеклата вече давност се запазва.

Известно е, че има  два вида държавна или общинска собственост – частна и публична, които се подчиняват на законов режим.  Публичната държавна собственост не може да се придобива по давност – например, това са  подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, имотите, предоставени на ведомствата за изпълнение на функциите им и други.  Всички останали обекти са частна държавна собственост и могат да се придобиват по давност, ако владението на имотите или вещите е добросъвестно за период от 10 или 5 години.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

2 коментара

  1. Уточнение: 5 години добросъвестно владение или 10 години недобросъвестно.

  2. Светлана

    е как ще е владял десет години, като винаги е имало мораториум, за две седмици няма как да стане собственик по давност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.