Последни новини
Home / Законът / Пращат 21 бежанци на съд за бунта в Харманли, сред тях и непълнолетни

Пращат 21 бежанци на съд за бунта в Харманли, сред тях и непълнолетни

Defakto.bg

Обвинителен акт срещу 21 бежанци за бунта в приемателния център в Харманли през октомври м.г. е изготвила районната прокуратура в града. Четирима от обвинените са непълнолетни.

Размириците избухнаха след като на практика бежанците се оказаха арестанти, тъй като центърът бе затворен заради информациии за зарази, но карантината продължи и след като се установи, че чужденците не носят епидемии. А в обръщение до Сотир Цацаров правозащитници настояха да се разследва превръщането на центъра в концентрационен лагер. Всуе.
Конкретно обвинителният акт е за събитията от 24 ноември 2016 г., съобщи Дир.бг.
А обвиненията срещу бежанците са за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление /ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен. С други думи става дума за хулиганство.
Обвинителният акт е изготвен на  29 декември 2017 г., в момента се превежда на три езика – пащу, урду и фарси. След това ще бъде връчен на чужденците и после – изпратен в съда.
Относно причинените телесни повреди на пострадалите полицаи, участвали в опазването на обществения ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.