Последни новини
Home / Законът / БАПЧ: От какво се страхуват гласовитите противници на Истанбулската конвенция?

БАПЧ: От какво се страхуват гласовитите противници на Истанбулската конвенция?

Defakto.bg

Споровете около ратификацията на Истанбулската конвенция  не затихват.  De Fakto публикува всяка смислена позиция – когато правителството ни е изненадало с обществен дебат постфактум, нямаме шанс освен в спора да търсим знанието и истината.  Фондация „Български адвокати за правата на човека“, авторитетна организация за защита на човешките права, застава безрезервно зад ратификацията на документа и зове за повече толерантност в мисленето ни.

Ето и позицията на БАПЧ:

Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на фондация “Български адвокати за правата на човека”

Фондация „Български адвокати за правата на човека“ застава твърдо и безрезервно зад позицията на Министерския съвет незабавно да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е пряко и единствено насочена към жените и децата, каквито преимуществно са жертвите на домашното насилие. Това е експлицитно разписано както в преамбюла на международния акт, така и в целите, които си поставя същият.

Мерките, които са предвидени в международния акт, са изцяло насочени към ранната превенция на всички форми на насилие над жени и деца. Конвенцията е в унисон с действащото от 2005 година законодателство за защита от домашно насилие в България. След ратификацията й ще се засилят способите за превенция на толкова често случващото се в наши дни насилие и ще бъде заложен един висок стандарт на защита.

Всяко друго четене и тълкуване на текстовете й са повлияни от погрешно схващане и изместват фокуса на международния акт. В публичното пространство се носят зловредни тълкувания на чл. 3, ал. 1, т. „в“ от Конвенцията, който дава дефиницията за „пол“ (англ. „gender“, фр. „genre“, рус. „гендер“) в смисъла на социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете. И е редно да бъде възприета тази дефиниция. Социалната роля в обществото е определяща за всеки човек, като до голяма степен съвпада с биологичната принадлежност. Не е ясно какво точно противниците на ратификацията на Конвенцията наричат „трети пол“ – транссексуалните хора също са или мъже, или жени. Половата идентичност на човек не се определя от ратификацията или не на даден международен акт, а е плод на неговото лично самоопределяне. Дори и в момента в България има действащо законодателство и трайна съдебна практика, в която се допуска промяна на пола при разстройство на половия идентитет. Това няма общо с ратификацията на конвенцията.

Въпросите за еднополовите бракове нямат основание в текстовете на международния акт и нямат отношение към ратификацията му. ЛГБТИ хората в България и в момента живеят, работят, обичат се, създават семейства, раждат деца чрез инсеминация или сурогатно майчинство, осиновяват деца, сключват бракове в чужбина и са част от нашето общество. Независимо от ратификацията или не на Истанбулската конвенция.

Ратификацията на Истанбулската конвенция е в обществен интерес и същевременно е от съществено значение за политическия облик на България. От една страна, държава, която се противопоставя на международни актове, насочени към ненасилието, не може да бъде определена като прогресивно развиваща се и без колебание подкрепяме решението на Министерския съвет да бъде ратифицирана конвенцията. От друга страна, животът, свободен от насилие, е основно гарантирано право на всеки човек и към насилието проявяваме нулева толерантност. Живеем в свят, в който би следвало да се цени свободата на личността, свободата на словото, свободата на избор, свободата да бъдеш. Всеки човек в своя личен свят го изисква по отношение на себе си. А там, където свършва свободата на един, започва свободата на другия.

Припомняме, че още през 2012 г. Комитетът на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените  (CEDAW) с решението си по делото V.K. срещу България отправи препоръка до държавата ни да положи усилия да промени стереотипното мислене в българското общество по въпросите с домашното насилие и на джендър-стереотипите чрез въвеждане на задължително образование на съдии, адвокати и юристи. Както вече споменахме, предвидените в Истанбулската конвенция мерки за превенция не само са в пълна хармония с българското право, но и ще помогнат на държавата ни да изпълни вече поетите от нея международни ангажименти.

С категоричност се противопоставяме на консервативната реакция и превратно тълкуване и ще работим в подкрепа на ратификацията на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, ведно с всички съмишленици.

Вярваме, че разумът ще надделее и ще върне на дневен ред реалните проблеми и предизвикателства пред обществото ни.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Две окончателни решения по искове за 1,3 милиона лева отчете КПКОНПИ

За нова порция уважени искове за гражданска конфискация информираха от КПКОНПИ. Съдебните решения са влезли …

Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Единодушно, Янко Янев бе преизбран от кадровиците за председател на Апелативен съд – Велико Търново. …

Един коментар

  1. негласовит противник на Истанбулската конвенция

    От нищо не се страхуват противниците на ИК. Просто алармират, че както е с всичко всичко в този свят пътят към ада отново е постлан с добри намерения. Ясно е, че тези подмени на биологичната дума пол със социален или друг теримн просто са с цел да се легитимарат хората с различна сексуална ориентация и да се задължат отново- насила (със заплахи от наказателно преследване и други мерки, както и промивайки умовете на децата- вижте актуалните американски детски филми, в които задължително има такова дете) останалите да се съобразяват с тях. Подменя се съдържанието на думата морал (морални устои, ценности) като той се обявява за “стереотип” и се набеждава като нещо лошо. И още нещо, консервативен означава съхраняващ, консерватизмът може да спъва развитието на нещо, но това е нещо, водещо до развала и поквара на обществото. За пореден път се убеждавам, че пледиращите за толерантност са най-нетолерантните и не позволяват на другите да мислят различно. Защитни механизми срещу домашното насилие над жени и деца има и сега, друг е въпроса дали се използват, включително дали жертвите са съгласни да ги използват. Авторката на статията да се замисли колко пъти самата тя е сигнализирала органите за насилие над деца (задължение на всеки гражданин според ЗЗакрила на детето)- например виждайки просещи циганчета , оставени голи в студа от майка им, която събира парите и дали всъщност не им подхвърля някой лев, вместо да се опита да ги изтръгне от тази среда и очевидно насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.