Последни новини
Home / Законът / ВСС е наградил прокурори и следователи от Велико Търново за висок професионализъм като лектори

ВСС е наградил прокурори и следователи от Велико Търново за висок професионализъм като лектори

Defakto.bg

Трима прокурори, четирима следователи и един служител от Окръжна прокуратура – Велико Търново са наградени от Висш съдебен съвет с Грамота и служебна благодарност за проявен висок професионализъм, съобщи държавното обвинение.

Отличените  прокурорите са Невена Орманджиева, Катерина Лещакова и Мирослав Овчаров, следователите – Людмил Маноилов, Теменужка Хаджитанева, Стефка Иванова и Пламен Дачев и съдебния администратор Мая Йорданова.  Признанието е заради   работата им като лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура.“, за компетентност при осъществяването й и приноса им за отличаването на ВСС със специалната награда на журито за 2017 г. в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа /европейска награда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието/.

Ето какво казва още съобщението:

Окръжна прокуратура – Велико Търново е от първите прокуратури, които активно се включиха в осъществяване на образователната програма на ВСС още при пилотното й стартиране през 2014 година и последователно четири учебни години участваха в провеждането й.

През първия учебен срок на тази учебна година прокурорите и следователите се срещнаха с ученици VIII и IX клас в „СУ „Ем. Станев“. Пламен Дачев – следовател в ОСлО във ВТОП участва съвместно със съдия Пламен Борисов в лекция на тема „Представяне на професията съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите.“ Следователят Стефка Иванова говори през деветокласници по темата за „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.“ Прокурор Катерина Лещакова и следовател Людмил Маноилов запознаха осмокласниците с изключително интересната за тях тема – „Децата и компютърните/кибер престъпления“. През втория учебен срок са предвидени да се проведат още две срещи. Людмил Маноилов – завеждащ ОСлО при ВТОП ще разясни на учениците друга важна и интересна за тях тема – „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършени от наркозависими лица.“, а следователят Теменужка Хаджитанева ще им говори за „Трафик на хора“.

Образователната програма е съвместна инициатива на ВСС и МОН и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от прокуратурите и съдилищата в страната.  Отчита се като изключително успешна и полезна. Тя допринася не само за формиране и изграждане на правна култура сред учениците, но спомага за добиване на преки впечатления от подрастващите за труда и отговорността на магистратите и за създаване на реална представа за работа на органите на съдебната власт. Програмата е отчетена по време на парламентарен контрол през 2016 година, като добра практика и една от насоките по които МОН работи за формиране на правна култура сред учениците. Година по-късно същата програма получи европейска награда „Кристални везни на правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.