Последни новини
Home / Законът / ВСС е наградил прокурори и следователи от Велико Търново за висок професионализъм като лектори

ВСС е наградил прокурори и следователи от Велико Търново за висок професионализъм като лектори

Defakto.bg

Трима прокурори, четирима следователи и един служител от Окръжна прокуратура – Велико Търново са наградени от Висш съдебен съвет с Грамота и служебна благодарност за проявен висок професионализъм, съобщи държавното обвинение.

Отличените  прокурорите са Невена Орманджиева, Катерина Лещакова и Мирослав Овчаров, следователите – Людмил Маноилов, Теменужка Хаджитанева, Стефка Иванова и Пламен Дачев и съдебния администратор Мая Йорданова.  Признанието е заради   работата им като лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура.“, за компетентност при осъществяването й и приноса им за отличаването на ВСС със специалната награда на журито за 2017 г. в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа /европейска награда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието/.

Ето какво казва още съобщението:

Окръжна прокуратура – Велико Търново е от първите прокуратури, които активно се включиха в осъществяване на образователната програма на ВСС още при пилотното й стартиране през 2014 година и последователно четири учебни години участваха в провеждането й.

През първия учебен срок на тази учебна година прокурорите и следователите се срещнаха с ученици VIII и IX клас в „СУ „Ем. Станев“. Пламен Дачев – следовател в ОСлО във ВТОП участва съвместно със съдия Пламен Борисов в лекция на тема „Представяне на професията съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите.“ Следователят Стефка Иванова говори през деветокласници по темата за „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.“ Прокурор Катерина Лещакова и следовател Людмил Маноилов запознаха осмокласниците с изключително интересната за тях тема – „Децата и компютърните/кибер престъпления“. През втория учебен срок са предвидени да се проведат още две срещи. Людмил Маноилов – завеждащ ОСлО при ВТОП ще разясни на учениците друга важна и интересна за тях тема – „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършени от наркозависими лица.“, а следователят Теменужка Хаджитанева ще им говори за „Трафик на хора“.

Образователната програма е съвместна инициатива на ВСС и МОН и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от прокуратурите и съдилищата в страната.  Отчита се като изключително успешна и полезна. Тя допринася не само за формиране и изграждане на правна култура сред учениците, но спомага за добиване на преки впечатления от подрастващите за труда и отговорността на магистратите и за създаване на реална представа за работа на органите на съдебната власт. Програмата е отчетена по време на парламентарен контрол през 2016 година, като добра практика и една от насоките по които МОН работи за формиране на правна култура сред учениците. Година по-късно същата програма получи европейска награда „Кристални везни на правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.