Последни новини
Home / Законът / Разследват конфликт на интереси между разстреляния бизнесмен Петър Христов и осъдения до живот Георги Вълев*

Разследват конфликт на интереси между разстреляния бизнесмен Петър Христов и осъдения до живот Георги Вълев*

Defakto.bg
Убитият бизснесмен Петър Христов
Осъденият до живот Георги Вълев

Конфликт на Петър Христов с осъдения на доживотен затвор по делото “Килърите” Георги Вълев е една от версиите на разследването за убийството му, сочи в.* “24 часа”, позовавайки се на член на екипа, който разследва покушението.

И двамата са от Велико Търново и са стари конкуренти.

Преди 40 дни, на 1 декември, Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна за Георги Вълев.

Според делото той е подбудител за убийствата на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. И двамата са се занимавали с неуредени финансови отношения по казуса “Тракия банк”, където акционер е бил братът на Георги Вълев – Таньо.

Георги Вълев е арестуван и обвинен за двете убийства

на 21 октомври 2010 г. Година преди това между него и другия голям великотърновски бизнесмен – Петър Христов, зрее напрежение. Причината, както ще стане ясно години по-късно, е конкуренция и спор за имоти.

По време на делото “Килърите” Вълев неведнъж споменавал Петър Христов като човека, който има интерес от ареста му. В последната си дума преди присъдата на първа инстанция в окръжния съд в Шумен Вълев твърди, че е рекетиран от Христов и брат му Димитър Манолов, което не е потвърдено (двамата не са с еднакви фамилии, защото са от различни бащи – бел. авт.). Братът на Христов бил поискал от Вълев да им отдаде под наем негов имот. Той предложил да го купят, но братята отказали. 2 месеца по-късно Вълев е арестуван в операция “Килърите 2”.

По това време зад решетките са вече Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Кеца и останалите по делото.

Засега е работна и хипотезата, че убийството е акт на отмъщение от осъдения до живот Георги Вълев или негови близки.

“Възможно е от затвора да се поръча убийство

Доказателство за това е акция на ГДБОП от миналата година. Тогава беше разбита престъпна група, чийто ръководител бе лишен от свобода – Стефан Гевгелийски от бандата на Сако. Жертвите са две – надзирател, който почина след побой, и лекар, който изготвил експертиза за здравословното му състояние”, казва източник на “24 часа”. За никого от бизнесредите в старата столица обаче не са тайна напрежението и споровете между двамата – факт, който полицията и прокуратурата вече проверяват.

Георги Вълев говореше открито за отношенията си с Христов по време на делото.

До 2009 г. Георги Вълев и Петър Христов са конкуренти, но нямат открити конфликти. И двамата са собственици на заведения и апетитни терени във Велико Търново и Арбанаси, които са близо един до друг. И Христов, и Вълев са на “ти” с всяка местна власт и политици от национално ниво.

Че Петър Христов се е интересувал от “Килърите”, излезе наяве около проверките на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Полицаят, който е кум на Петър Христов, беше арестуван на 10 март 2011 г. за разгласяване на държавна тайна – записи от СРС-та, които давал на Христов. Те са от случаите с “бебето от фризера” в Горна Оряховица и разследването по “Килърите”. В записаните разговори Орлин Тодоров наричаше Христов “шефе”. Тодоров беше пенсиониран от МВР и осъден на 3 г. условно заради теч на класифицирана информация. Разстреляният бизнесмен беше свидетел по делото.

Версия: Обществени поръчки за стотици милиони зад убийството на бизнесмена

Петър Христов е управител и член на съвета на директорите в над 30 реално действащи дружества, повечето от които нямат финансови проблеми, нито спорове около собствеността, показа проверка на “24 часа”. Основната част от бизнеса му са недвижими имоти и инвестиции в строителството, включително мащабният, но незавършен проект “Велико Търново хилс”.

Строи офис и жилища по морето, София, Велико Търново и планинските курорти. Има чуждестранни партньори от няколко държави.

Фирмите му са обединени в холдинга Пи Ем Джи, пред чийто офис на ул. “Ралевица” 98 беше застрелян Христов.

Една от най-големите мандри в страната – “Лактима”, е приватизирана от него през 1996 г. и оттогава я развива. Най-известната марка е айранът “Балкан”.

Бизнесът с публични средства също е сред версиите на разследването за убийството му. “Политрейд Кънстръкшън” е основното дружество на холдинга в строителството. С него Христов участваше в обществени поръчки. В консорциуми с други фирми е изградил няколко депа за битови отпадъци, които се финансират с европийски средства. Едно от тях е великотърновското на стойност 24 млн. лв.

Ремонтирал е центъра на Горна Оряховица, античния керамичен център в Павликени и много други. През миналата година фирмите от холдинга на Христов се включват активно и в националната програма за саниране, парите за която идват от националния бюджет. Печелят обекти във Велико Търново и Свищов. Строителството на пътища е следващият сектор, към който Петър Христов е проявявал интерес и вероятно той е щял да се яви на търговете за разширяването на пътя Русе – Велико Търново, както и лот на автомагистрала “Хемус”.

Два месеца преди Христов да бъде убит, през октомври 2017 г., “Политрейд Кънстръкшън” в консорциум спечели и обществена поръчка за над 4 млн. лв. за ремонт на Зимния дворец в София.

“К3 Секюрити груп” е охранителната фирма на Петър Христов – бизнес, с който се занимава още от началото на 90-те.

Изкупуване на земеделска земя, хотели, ресторанти, посредничество при застраховки, счетоводни услуги и дори издателска дейност са сред другите бизнес направления в холдинга на убития бизнесмен.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.