Последни новини
Home / Законът / След две прекратявания в СГС, прокуратурата внесе делото срещу Ченалова в спецсъда

След две прекратявания в СГС, прокуратурата внесе делото срещу Ченалова в спецсъда

Defakto.bg

След като на два пъти бе прекратявано от Софийския градски съд, делото срещу Румяна Ченалова вече е в спецсъда.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителния акт срещу Ченалова на 28 декември, в предпоследния работен ден на изминалата година. Делото е разпределено на съдия Николай Димитров, като все още не е насрочено разпоредително заседание, съобщи lex.bg.

Румяна Ченалова е винена за длъжностно и документно престъпления, извършени като съдия в Търговското отделение на СГС, по спор между „Обединени енергийни търговци“ и НЕК. Според прокуратурата тя облагодетелствала частната фирма и ощетила държавната НЕК, понеже дала ход на делото, без от „Обединени енергийни търговци“ да внесат таксата от 430 000 лв., а в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 млн.лв. Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършено от съдията след заседанието.

След поправките в НПК, в сила от 5 ноември, престъпленията влизат в каталога на „високата корупция“ и са подсъдни на спецправосъдието.

А преди това СГС и прокуратурата влязоха в сериозен дебат дали тези „прегрешения“ изобщо са за съд. Първо Вера Чочкова от СГС прекрати делото заради липса на престъпление и нарушаване на гарантирания от Конституцията функционален имунитет на магистратите за служебните им преценки. След като столичният апелативен съд отмени това определение, последваха отводи в СГС (Мирослава Тодорова се отведе, тъй като също смяташе, че е налице функционален имунитет). А втората поела казуса съдия от СГС Даниела Талева прекрати делото заради неясни и противоречиви обвинения и върна прокуратурата на поправителен. От Софийския апелативен съд потвърдиха това определение въпреки прокурорските протести.

След промените в НПК, очаквано, казусът се озовава в спецсъда. Очевидно без поправки.

Междувременно едно друго дело, по жалба на самата Румяна Ченалова, втори месец чака решение от Върховния административен съд (ВАС).  Става дума за казуса с уволнението й от предишния Висш съдебен съвет през 2015 г., оспорено от Ченалова. А аргументи в нейна полза даде тълкувателно решение на ВАС, излязло миналата година, според което е недопустимо едни и същи кадровици да внасят предложения за наказания на магистрати, а после да стават техни дисциплинарни съдници, влизайки в дисциплинарния състав по казуса. В случая „Ченалова“ това нарушение е налице – Галя Георгиева и Даниела Костова от предишния съвет бяха и предложители, и съдници.

Делото, първоначално спряно в изчакване на тълкуването, миналата година бе възобновено, а на 8 ноември 2016 г. и обявено за решаване от ВАС. До днес решение няма.

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.