Последни новини
Home / Законът / След две прекратявания в СГС, прокуратурата внесе делото срещу Ченалова в спецсъда

След две прекратявания в СГС, прокуратурата внесе делото срещу Ченалова в спецсъда

Defakto.bg

След като на два пъти бе прекратявано от Софийския градски съд, делото срещу Румяна Ченалова вече е в спецсъда.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителния акт срещу Ченалова на 28 декември, в предпоследния работен ден на изминалата година. Делото е разпределено на съдия Николай Димитров, като все още не е насрочено разпоредително заседание, съобщи lex.bg.

Румяна Ченалова е винена за длъжностно и документно престъпления, извършени като съдия в Търговското отделение на СГС, по спор между „Обединени енергийни търговци“ и НЕК. Според прокуратурата тя облагодетелствала частната фирма и ощетила държавната НЕК, понеже дала ход на делото, без от „Обединени енергийни търговци“ да внесат таксата от 430 000 лв., а в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 млн.лв. Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършено от съдията след заседанието.

След поправките в НПК, в сила от 5 ноември, престъпленията влизат в каталога на „високата корупция“ и са подсъдни на спецправосъдието.

А преди това СГС и прокуратурата влязоха в сериозен дебат дали тези „прегрешения“ изобщо са за съд. Първо Вера Чочкова от СГС прекрати делото заради липса на престъпление и нарушаване на гарантирания от Конституцията функционален имунитет на магистратите за служебните им преценки. След като столичният апелативен съд отмени това определение, последваха отводи в СГС (Мирослава Тодорова се отведе, тъй като също смяташе, че е налице функционален имунитет). А втората поела казуса съдия от СГС Даниела Талева прекрати делото заради неясни и противоречиви обвинения и върна прокуратурата на поправителен. От Софийския апелативен съд потвърдиха това определение въпреки прокурорските протести.

След промените в НПК, очаквано, казусът се озовава в спецсъда. Очевидно без поправки.

Междувременно едно друго дело, по жалба на самата Румяна Ченалова, втори месец чака решение от Върховния административен съд (ВАС).  Става дума за казуса с уволнението й от предишния Висш съдебен съвет през 2015 г., оспорено от Ченалова. А аргументи в нейна полза даде тълкувателно решение на ВАС, излязло миналата година, според което е недопустимо едни и същи кадровици да внасят предложения за наказания на магистрати, а после да стават техни дисциплинарни съдници, влизайки в дисциплинарния състав по казуса. В случая „Ченалова“ това нарушение е налице – Галя Георгиева и Даниела Костова от предишния съвет бяха и предложители, и съдници.

Делото, първоначално спряно в изчакване на тълкуването, миналата година бе възобновено, а на 8 ноември 2016 г. и обявено за решаване от ВАС. До днес решение няма.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.