Последни новини
Home / Законът / Мнозинството в правната комисия готви отхвърляне на ветото срещу антикорупционния закон

Мнозинството в правната комисия готви отхвърляне на ветото срещу антикорупционния закон

Defakto.bg

Ветото на президента Румен Радев, който оспори по принцип и в цялост приетия в края на миналата година нов антикорупционен закон, ще бъде обсъдено в правната комисия на НС днес. А от изявите както на нейния председател Данаил Кирилов (ГЕРБ), така и на зам.-председателя от страна на Обединени патриоти Христиан Митев (на снимката) става ясно, че мнозинството няма намерение да се вслушва в критиките на държавния глава.

Законът бе гласуван на 20 декември, а ветото бе наложено на 2 януари, като този път Румен Радев оспори закона по принцип и в цялост, излагайки аргументи за противоречие с Конституцията и международните договори, по които България е страна, както и посочвайки нелепия резултат от механичното обединение на различни органи. Нещо повече – рецептата за ефективна битка с корупцията е ефективното разследване, бе категоричен президентът.

В понеделник Данаил Кирилов обаче обяви, че това са познати аргументи, срещу които мнозинството има контрааргументи и прогнозира че още тази седмица ветото ще влезе и в пленарна зала.

„Ще подкрепим антикорупционния закон, тъй като не смятаме, че в неговата цялост той следва да бъде отхвърлен“, обяви днес заместникът му Христиан Митев пред БНР.

„Отхвърлянето на закона в цялост на практика е все едно отхвърляне изобщо на философията и идеята за съществуването на такъв закон. Такъв закон трябва да съществува. Действително има несъвършенства. Оттук нататък трябва да се даде възможност този закон да започне да се прилага и едва след това да се направи една последваща оценка на въздействието, която да установи дали и какво би следвало да се промени в него. Смятам, че въпреки критиките, изложени във ветото, не би следвало да се отхвърля в цялост законопроектът. По съвсем друг начин щяха да стоят нещата, ако бяхме изправени пред връщане на конкретни текстове, но връщането на целия законопроект на мен повече ми прилича не на професионален, а изцяло на политически акт“, каза представителят на Обединени патриоти.

За ветото, изглежда, ще са само от БСП.

„Не виждам истинско желание за борба с корупцията през антикорупционния закон. Рискуваме България да тръгне в това Европредседателство така, да изпусне този златен шанс заради ината и може би някакви други цели на управляващите.

Цялата философия на този закон е сбъркана. С такъв тип закон няма как да се бори корупцията. Тя се бори от органите, които следва да правоприлагат, но когато изначално материята, която следва да се бори срещу корупцията, е некачествен /самият законопроект/, тогава няма как и тези органи да си свършат работата. Затова президентът е наложил вето върху целия законопроект, защото той в своята философия е сбъркан. Не може да се променят един или два текста, защото самите текстове са свързани“, обяви Филип Попов от БСП, също зам.-председател на правната комисия.

„Лошото е, че България стартира Европредседателството от тази неизгодна позиция. Трябва да има нов законопроект, заедно изработен от всички народни представители, който да отговаря в максимална степен на изискването на европейските институции, на тази висша цел борба с корупцията“, каза още Попов.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.