Последни новини
Home / Законът / Все пак: удължават спирането на давността за придобиване на държавни и общински имоти със задна дата

Все пак: удължават спирането на давността за придобиване на държавни и общински имоти със задна дата

Defakto.bg

Трябва да „покрием“ един период от 16 дни, обяви Данаил Кирилов

Спирането на давността за придобиване на частни държавни и общински имоти се удължава до 31 декември 2022 г., решението ще важи със задна дата – от 31 декември 2017 г.

Тази промяна в Закона за собствеността гласува правната комисия на НС на първото си заседание за 2018-а. Случи се, въпреки че и депутати посочиха – няма как да се удължава срок, който вече е изтекъл.

Драмата се разиграва, след като в края на миналата година парламентът пропусна да удължи срока на мораториума. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов дебело подчерта – вината не е на депутатите, проектозаконът е внесен твърде късно от МС – на 22 декември, когато Народното събрание вече беше във ваканция. В същото време сега се налагало удължаване на срока за спиране на придобивната давност със задна дата, за да не преминат държавни и общински имоти в частни ръце. Става дума за давността при недобросъвестно владение на частни държавни и общински имоти, която е 10 години. След изтичането им владелецът може да претендира, че е станал техен собственик.

„Трябва да покрием едни 16 дни назад във времето в защита на държавния и общински интерес“, изчисли Кирилов. И обясни – колкото и бързо да се приеме поправката в пленарна зала, тя може да излезе в „Държавен вестник“ най-рано на 16 януари, другия вторник. А срокът на предния мораториум е изтекъл на 31 декември 2017 г.

Новото удължаване с 5 години (за което, засега, се заявява, че ще е наистина последно) се налага по предложение на областните управители и е „продиктувано от необходимостта от окончателното финализиране на процеса по установяване, регистриране и актуване на имотите от страна на държавата и органите на местното самоуправление“, пише в мотивите към проекта. Пред правната комисия зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова заяви – основният проблем е, че на много места още няма готови кадастрални карти.

Колко пари са изхарчени за кадастъра от 2000 г. досега, попита Пенчо Милков от БСП. Но не получи отговор.

„Няма как да удължаваме срок, който вече е изтекъл. Вносителят трябва да обоснове обратното действие“, настоя депутатът. И направи уговорката, че той все пак ще подкрепи промяната, но…

„Законът за кадастъра и имотния регистър е факт от 2000 г., но наистина до момента не е налице обхващане на пълната територия на държавата. Само че защо отново вземаме отношение по последиците, а не по причините защо 17 години общините и държавата не успяват да опишат имотите си в кадастъра?“, риторичен бе Милков.

Точката за удължаване на мораториума влиза в дневния ред на парламента в петък.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

  1. ТОВА “ УДЪЛЖАВАНЕ“ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ЗА КРАДЕНЕ……ЗА ГЕРБАДЖИЙТЕ ОЗТЕКЛИТЕ СРОКОВЕ НЕ СА ВАЖНИ. К Р А Д Ц И !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.