Последни новини
Home / Законът / Държавният глава: Битката с корупцията продължава да се води от гражданите и медиите, за реална борба няма воля

Държавният глава: Битката с корупцията продължава да се води от гражданите и медиите, за реална борба няма воля

Defakto.bg

Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, категоричен е Румен Радев за предложената ратификация на Истанбулската конвенция без предварително обществено обсъждане

Всички дебати около антикорупционния закон  показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“.  Така президентът Румен Радев коментира снощното решение на мнозинството в правната комисия да отхвърли ветото му над антикорупционния закон.  С 10 на 7 гласа то бе преодоляно от представителите на ГЕРБ, патриотите и ДПС. „За“ ветото гласуваха от БСП. На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбелязва, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Запитан дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, президентът посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него. „Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми“, допълни той.

Помолен да коментира Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията ѝ, президентът Радев заяви, че е необходимо да има широк и изчерпателен дебат по темата. „Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, коментира държавният глава.

Президентът е категоричен, че в България и сега има закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие. „Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, заяви още Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия предлага нарушаването на санкциите на ЕС да бъде обявено за престъпление

Европейската комисия предложи във вторник нарушаването на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско …

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.