Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Наслагването на престъпления няма връзка с Европредседателството

Сотир Цацаров: Наслагването на престъпления няма връзка с Европредседателството

Defakto.bg

Главният прокурор предлага промени за издирването на осъдени

Не мисля, че наслагването на криминални престъпления има връзка с почващото европредседателство, обяви главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от вътрешната комисия на парламента.
Извънредното заседание бе свикано „във връзка със събитията през последните дни у нас“ (явно шесторното убийствов Нови Искър и последвалото самоубийство на сочения за извършител Росен Ангелов, както и разстрелът на бизнесмена Петър Христов в София). Поканени бяха Цацаров, градският прокурор на София Емилия Русинова, професионалното ръководство на МВР. По ирония на съдбата, съвпадна с деня на официалното откриване на българското председателство над Съвета на ЕС.  
Главният секретар на МВР Младен Маринов също успокои депутатите. „Съвкупността от тежки престъпни деяния е притеснително, но от анализа, който се прави следва, че случаите не са свързани и нямат за цел умишлено да нагнетят обстановката в страната, ефект на паника и злепоставяне на страната по време на председателството“, обяви Младенов, цитиран от БТА.
По случая с шесторното убийство в Нови Искър Цацаров на свой ред увери, че убиецът е разкрит и това е самоубилият се Росен Ангелов. По този повод заяви, че ДНК анализ за 24 часа е възможен и се прави в частна лаборатория срещу солидно заплащане. Но не назова сумата. Още утре обаче главният прокурор ще проведе среща с главния скеретар на МВР и с директора на Националния институт по криминалистика и криминология за обезпечаване на института и неговия статут, тъй като има трудности в тези направления. Имало уверения от премиера Борисов, че ще бъдат отпуснати средства за финансовото му обезпечаване.
За убийството на Петър Христов Цацаров каза, че се работи по всички версии, включително  свързани с приключили наказателни производства и с цялостния спектър на бизнеса на убития. Но не даде друга конкретика. „Това е много тежко криминално престъпление и то е изключително нагло посегателство в центъра на София”, обобщи Цацаров.
На заседанието беше поставен и въпросът за издирването на лица, срещу които има влязла присъда. А главният прокурор предложи промени в проедурата по издирването. Според него Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство няма капацитет да издирва осъдени за изпълнение на присъдите им и то трябва да се осъществява от МВР, а отвеждането на заловените в затвора да се прави от ГДИН.
Предложи да се направи и нов модел на организация на работата на МВР, по подобие на Турция, Франция и Испания, така че във всяко населено място да има полицейски сили, а не само районен инспектор. „На хората им трябва полиция в градовете, жандармерия в селата със същите правомощия”, обяви Сотир Цацаров.
Директорът на националната полиция Христо Терзийски пък представи статистика, че обявените за общодържавно издирване с влезли сила присъди през 2017 г. са 511. Обявените за издирване с наложена мярка „задържане под стража“ са 317, а тези, които са избягали от затворите и се издирват са 41. На свой ред Терзийски настоя за промяна в Закона за СРС и в Закона за електронните съобщения, които да позволят на МВР да използва спецразузнавателни средства и да изисква телефонни разпечатки и следене в интернет при издирването на бегълци от правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.