Последни новини
Home / Законът / Без изненади: Всички без БСП отхвърлиха ветото на Радев срещу антикорупционния закон

Без изненади: Всички без БСП отхвърлиха ветото на Радев срещу антикорупционния закон

Defakto.bg

В пленарна зала се говореше за „кацата с меда“ и се раздаваха закани кой ще е следващият управляващ

Очаквано, с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС, „Воля“ новият антикорупционен закон е подкрепен, а ветото на президента Румен Радев – отхвърлено в парламента днес. Против бяха само от БСП. Държавният глава беше оспорил закона по принцип и в цялост.

Гласуваха 222 депутати. При първото гласуване 147 дадоха вот „за“ върнатия закон, 75 бяха „против“. След поискано прегласуване корекцията беше незначителна – 146 „за“ въпросния закон, 76 „против“. А в залата се носеха коментари кой е бил „объркалият се“ депутат. Не съм аз, обяви от трибуната Антон Кутев (БСП).

Сега антикорупционният закон отново ще бъде изпратен на президента Румен Радев за обнародване в „Държавен вестник“ в 7-дневен срок. А после новите правила за битка с корупцията (извън наказателното преследване) ще се задействат. Включително и с използване на спецразузнавателни средства (СРС) от новия антикорупционен орган (в който влизат накуп КОНПИ, комисията за конфликт на интереси, звено на ДАНС), макар той да няма разследващи функции.

Резултатът днес бе очакван. Тезите – познати, плюс „екстри“ като припомняния кой е бъркал в „кацата с меда“, кой е в „отбора на България“ и ще управлява и занапред и т.н.

И още – за разлика от дебата в правната комисия, в който участваха само ГЕРБ, БСП и един патриот, днес се изказаха и от ДПС и „Воля“, които твърдят, че са опозиция.

Изказванията бяха красноречиви и показателни. Съдете сами.

В пленарна зала Крум Зарков (БСП) припомни най-сериозния аргумент от ветото на президента – законът няма как да изпълни обявената задача да противодейства на корупцията. Затова пък ще мачка инакомислещите, предупреди Зарков. Напомни и за многото възражения от страна на ДПС, подкрепили обаче закона и на второ четене без в него да са правени съществени корекции.

Волен Сидеров от името на патриотите обяви: „Стига сме се самооплювали! Президентът направи грешката да атакува целия закон, а не конкретни текстове. Ако беше второто – щеше да е по-конструктивно, а сега излиза, че той е против борбата с корупцията“. Сидеров май се опита да се пошегува: „Следобед имам намерение да подаря на Жан-Клод Юнкер една хубава бутилка българска ракия, това корупция ли ще е?“

Думата взе зам.-председателят на групата на ДПС Хамид Хамид. „Извършени са всички обществени обсъждания. Последното финално, публично обсъждане беше конструктивно. Ние направихме възраженията си, направиха ги главният прокурор, представителите на службите за сигурност, те бяха приети и текстове оттеглени от закона преди неговото внасяне. Налице е воля и търсене на общо съгласие за борба с корупцията. Не приемам констатацията – този закон няма да проработи, без да сме му дали и един ден шанс. Нека му дадем шанс да проработи. Да водим дебата след една година, да видим резултатите“.

„Ако оценката на външните медии за корупцията у нас е под въздействие на соросоиди, 80 % от българските граждани соросоиди ли са? 80 % от българския бизнес, който твърди, че обществените поръчки се нагласят – и те ли? И целият народ, с усещането за корупция -и той ли? 28 години се краде в тази държава и не можем да преборим това крадене, защото, видите ли, не можем да намерим определение за „корупция“. Защо не използваме председателството като шанс да оборим всички „соросоидни“ твърдения? Има един железен принцип в Конституцията и в правото – разделение на властите. Няма как властта, която управлява, т.е. априори при нея е корупцията, да избира този, който ще я контролира“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Намеси се шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Призна, че от страна на президента имало „опит за конструктивни и добронамерени мотиви“. После обяви, че ескалацията около закона и специално избора на председател на новия орган дошла през декември 2016 г., след избора на Радев за държавен глава и „възхода на политическата заявка на БСП за влизане във властта“. „Ако тук има корумпирани, да бъдат разследвани и наказани, но не приемам, че законодателният орган е корумпиран! Колкото повече повтаряте необосновани аргументи, толкова повече се убеждавам, че законът ще е мощен инструмент, не вярвам на вашите клетви и заплахи, че няма да проработи. Ще се радвам след година да направим оценка на този закон!“, патетичен бе Кирилов.

Не мина и без Цветан Цветанов (шеф на групата на ГЕРБ). „Днес, когато отхвърлим ветото на президента, страната ни ще изпълни един ангажимент, препоръка от ЕК“, пророкува той. Пътьом се спря на използването на СРС, които вървели заедно с антикорупционното звено от ДАНС, което се прехвърля в единния орган. Спомни си как навремето БСП прехвърлили цялата ГДБОП в ДАНС(?!). Заключи: „Групата на ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента не заради създадената практика – президентът и БСП играете в един отбор, но ние играем в отбора на България! Благодаря на позициите на „Воля“ и на ДПС, те бяха принципни в оценката си и сме се вслушали в тях.  Убеден съм, че отново ще имаме управленски мандат, а БСП дълго ще е в опозиция“.

„Последното изречение г-н Цветанов показа защо в тази държава не се разчита на правосъдие, а присъдите се издават от управляващите. Днес той издава присъди кой ще управлява и кой ще е в опозиция, раздаваше присъди от парламентарната трибуна и срещу едни лекари, а заради него държавата няколко пъти е осъждана в Страсбург!“, отвърна Корнелия Нинова.

На финала бе лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Ще застанем на страната на народа ще постъпим държавнически и ще отговорим на очакванията на хората, че най-накрая някой от тези, който е грабил България и е обричал народа на глад и мизерия, бъркал е в кацата с меда, довел е до фалираща култура, фалиращ спорт, трябва да понесе своята отговорност!“, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.