Последни новини
Home / Законът / Драма с Крокодила: Съдът го оправдава по едно дело, прокуратурата го задържа по друго (допълнена)

Драма с Крокодила: Съдът го оправдава по едно дело, прокуратурата го задържа по друго (допълнена)

Defakto.bg

Въпреки че във вторник емблематичният Емил Димитров-Крокодила бе оправдан от спецсъда по обвиненията за ръководене на организирана група за магистрални грабежи и отвличания и разпореди незабавното му освобождаване, той си стои в ареста. А съдия, този път от Софийския градски съд, чете прокурорско искане за постоянен арест по друго дело срещу Емил Димитров. В момента той е задържан за 72 часа със санкция на прокурор. За предстоящото гледане на искане за мярка за неотклонение днес съобщиха от СГС.

Похватът не е нов – държавното обвинение е прибягвало към него неведнъж, ако решение на съда не го устройва. В случая няма значение как се казва обвиняемият или подсъдимият, бил той и Крокодила с богата криминална биография, законовите презумпции важат за всички.

Конкретно спецсъдът оправда Димитров и останалите подсъдими по най-известните му обвинения за магистралния грабеж на магистрала „Тракия“ през 2009 г. и два въоръжени грабежа от 2010 г. – на клон на „Прокредитбанк“ и бензиностанция ОМВ в София. Присъдата ще бъде атакувана пред апелативния спецсъд, но до неговото произнасяне оправданият би трябвало да бъде освободен. Той обаче е с ново задържане, този път по друго дело за грабеж, също отдалечен в годините. Разследването този път е под егидата на СГП и за това най-тежката мярка е поискана от СГС. Логичният въпрос е защо при толкова прегрешения Димитров не е в затвора с влязла в сила присъда, та се прилагат подобни „хватки“? Според публикации в момента той е с чисто досие.

Вчера на заседание на вътрешната комисия на НС главният прокурор Сотир Цацаров бе посочил, че освобождаването на един „много, много известен подсъдим“ ще изложи на риск сигурността на занимавали се с делата му магистрати. Ако „подвизите“ му бяха заковани с доказателства и нещата бяха стигнали до присъда, вероятно нямаше да е така.

Късно следобед не се знаеше кога ще започне делото за мярката на Емил Димитров в СГС.

След 22 часа се разбра, че съдът е постановил „задържане под стража“ за Крокодила.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.