Последни новини
Home / Законът / Ударен старт: Оставки в националното следствие, Сарафов с нов екип

Ударен старт: Оставки в националното следствие, Сарафов с нов екип

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет заработва идната седмица

Ваканцията на Висшия съдебен съвет свърши, другата седмица кадровиците заработват, ударно.

Освен комисиите, ще се съберат и двете колегии – съдийската и прокурорската. А от дневния ред на прокурорската колегия става ясно, че сезонът „2018-а“ там се открива с оставки в националното следствие и смяна на ръководния екип. Плюс щатно укрепване на спецпрокуратурата.

След избора на новия директор на НСлС Борислав Сарафов, от постовете си като зам.-директори се оттеглят Лъчезар Пенев и Кънчо Митов.

Пенев подава оставка и като следовател, т.е. напуска системата. Като зам.-директор той отговаряше за работата по тежки убийства и други престъпления, а магистрати прогнозираха, че сигурно няма да се сработи с новия шеф Сарафов. И напомняха как след заведените му дела за отправени обиди на служебно съвещание за „Хитрино“, в отговор зам.-главният прокурор Борислав Сарафов бе поискал от Инспектората проверка на ръководството на НСлС. И специално на Пенев за „извънпроцесуални и нерегламентирани отношения“ с управителя на „Булмаркет“, собственик на дерайлиралия влак. Отговорът на Инспектората бе категоричен: няма никакви данни за извършени нарушения и проверката се прекратява.

Лъчезар Пенев е в националното следствие отдавна, участваше в разследването на гръмки дела, оценяват го като добър професионалист.

Другият досегашен зам.-директор Кънчо Митов е подал заявление за освобождаване само от заеманата длъжност.

На първото си заседание за годината прокурорската колегия ще гласува предложенията на Сарафов за нови заместници: прокурорите от ВКП Магдален Маринов и Юлия Кацарова-Чорбаджиева, както и на Ивелина Христова от НСлС, бивш прокурор.

В дневния ред са също преназначения на магистрати в специализираната прокуратура с цел кадровото й укрепване, както и разкриване на щатни бройки за съдебни служители в спецпрокуратурата.

Дневният ред на съдийската колегия не е толкова впечатляващ – назначения на зам.-председатели на окръжни съдилища, повишения в ранг, възражения срещу атестации, международна дейност.

Дали идната седмица ще се събере и пленумът на ВСС, председателстван от Цецка Цачева, засега не е ясно.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.