Последни новини
Home / Законът / Делото „Трайков, Прокопиев, Дянков“ не тръгна в спецсъда

Делото „Трайков, Прокопиев, Дянков“ не тръгна в спецсъда

Defakto.bg

Процесът бе отложен за  8 март. Имаме интерес от бърз процес, престъпление няма, обявиха защитници

Делото срещу Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и Симеон Дянков не тръгна днес в спецсъда. Първото, разпоредително заседание по гръмкия процес бе отложено за 8 март. С определяне на общо 7 дати за следващи заседания през март и април, със съдействието на защитата.

Отлагането бе на формално основание – адвокатът на Иво Прокопиев Даниела Доковска не можеше да се яви, тъй като не е в страната и пътуването е планирано отдавна. Защитник на Трайчо Трайков е Ина Лулчева, на Симен Дянков – Марин Марконски.

Друг от подсъдимите – Любомир Евстатиев от „Булброкърс“ пък бе депозирал молба за отлагане заради неспазване на срока за връчване на книжа.

В това дело прокуратуратурата търси отговорност на бившите министри Трайков и Дянков, на бизнесмена и издател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев и на трима служители на „Булброкърс“ за продажбата на държавния дял на ЕВН през 2011 г. по разследване, тръгнало през 2014 г. Самото дело е с номер от 2015 г. Основното обвинение е за безстопанственост в особено големи размери. След повдигането на обвинения КОНПИ започна проверка срещу Прокопиев, обави приватизацията на „Каолин“ от далечната 1999 г. за незаконна и му наложи запори за 199 млн.лв.

Обвиненията бяха предявявани в края на 2016 г.и началото на 2017 г., а Софийският градски съд не даде ход на процеса и върна прокуратурата „на поправителен“ – не е е посочила конкретни факти за съучастие умисъл и нанесени вреди. Сиреч – обвинението е абсолютно неясно и подсъдимите няма как да знаят срещу какво точно да се защитават.

Софийският апелативен съд остави без разглеждане протеста на прокуратурата – вече бяха влезли в сила промените в НПК, предвиждащи подобни обвинения да са подсъдни на спецправосъдието, а законът няма преходни разпоредби за висящите случаи. И прекратяването влезе в сила.

Веднага след това казусът се озова в специализирания съд (очевидно без поправки в обвинителния акт).

На въпрос днес дали обвиненията се издържат, от спецпрокуратурата отговориха, че иначе нямало да внесат делото в съда.

Адвокат Ина Лулчева коментира: „Убедена съм, че ще се положат всички усилия да е един справедлив процес, а от наша страна – да е и бърз. Нито един от подсъдимите няма интерес той се бави, че няма престъпление за нас е несъмнено. Надяваме се, че във всеки един съд делата се гледат еднакво, прилагат се едни и същи правила на закона“. Що се отнася до разпоредителното заседание като такова (въведено с последните промени в НПК и оспорено пред КС), Лулчева бе категорична: „Разпоредителното заседание не ускорява процеса, то го забавя. Но ефектът е, че делата няма да се връщат на прокуратурата, дори и да не си е свършила работата, а ще се връщат на съда и той ще е „виновен“.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.