Последни новини
Home / Законът / Драмата със съда в Раднево продължава, прокуратурата с нови обвинения срещу ексшефа и срещу адвокат

Драмата със съда в Раднево продължава, прокуратурата с нови обвинения срещу ексшефа и срещу адвокат

Defakto.bg

Нови обвинения е повдигнала СГП на бившия шеф на Районния съд Евелин Драганов (на снимката), който вече не е магистрат (беше уволнен от ВСС). Наред с Драганов този път отговорност се търси и на адвокат – Филип Горов от колегията в Стара Загора. Това съобщи прокурорският пресцентър.

Люба Петрова и адвокатът й Менко Менков

А поводът за всичко е друг съдия от Раднево – Люба Петрова, подсъдима в СГС за документни и длъжностни престъпления. Името й нашумя и след като официално, пред съда бе заявила за оказван й натиск от представляващия доскорошния ВСС Димитър Узунов да дава показания срещу Евелин Драганов. Прокуратурата не откри прегрешения на Узунов.

А на първа инстанция Драганов, влязъл в аналите и като съдията, клел се във вярност на ГЕРБ, бе оправдан по воденото срещу него дело за закана с убийство на деловодителка от радневския съд.

Ето какво съобщават от прокуратурата днес:

“Днес, 15 януари 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност бившия председател на Районен съд гр. Раднево – Евелин Драганов и адвокат Филип Горов от Адвокатска колегия в Стара Загора, за опит към лично укривателство, извършено в съучастие и в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 294 ал.1 вр. чл.26 ал.1 вр чл. 20 ал.1 от НК.ицално

Наказателната отговорност на двамата е ангажирана, тъй като са събрани доказателства, че в периода 27.01.2017 г. – 31.05.2017 г. двамата заедно и по отделно са направили опит да спомогнат на лице, извършило престъпление – подсъдимата Люба Петрова, да бъде осуетено спрямо нея наказателно преследване, без да се споразумели предварително с нея.

Спрямо Петрова се води наказателно производство за документни и длъжностни престъпления, което се намира в съдебна фаза.

Действията им се изразявали в провеждането на срещи и разговори с двама от основните свидетели по делото, водено срещу Люба Петрова, в хода на които ги убеждавали да оттеглят показанията си срещу нея.

Действията на обвиняемите останали на фазата на опита, тъй като двамата свидетели отказали да променят показанията си.

Към периода на извършване на настоящето деяние Евелин Драганов не заемал вече длъжността председател на Районен съд гр. Раднево.

По отношение на Драганов и на Горов е взета мярка за неотклонение „подписка“.

About De Fakto

Проверете също

Намаляват броя на командированите магистрати и срока на стажа в европейските институции

Официално Галина Захарова е единствен  кандидат за шеф на ВКС, обяви Боян Магдалинчев в края …

Янаки Стоилов: Решението на КС за гражданството на К.Петков, няма да засегне актовете на служебното правителство

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.