Последни новини
Home / Законът / Може ли да има “вечни началници” в Темида, ще решава пленумът на ВСС

Може ли да има “вечни началници” в Темида, ще решава пленумът на ВСС

Defakto.bg

Темата за “вечните началници” в Темида влиза в дневния ред на пленума на Висшия съдебен съвет, в който заедно заседават съдии и прокурори.

Както De Fakto писа, ваканцията на кадровиците все пак свърши, тази седмица те влизат в активния си сезон със заседания на двете колегии, а днес е публикуван и дневният ред на пленума.

В четвъртък наред с друго, пленумът ще гласува становището си до Конституционния съд по въпроса за “вечните началници”. Проблемът бе поставен от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска тълкуване на чл. 129, ал.6 от основния закон и отговор на въпроса: „Какъв е обхватът на израза ‚с право на повторно назначаване‘ и дали точното му съдържание включва възможност за назначаване до два мандата (включително) за целия професионален стаж на магистрата и независимо дали в един и същ, или в различни органи на съдебната власт?“. С други думи – дали след 10 г. началнически мандат в един съд или прокуратура, същият магистрат после може да изкара още 10 г. начело на друг съд или прокуратура, после на трети и така до безкрай. Според Цацаров ветото е само за повече от два мандата начело на един орган на съдебната власт, но не и на други.

КС вече допусна делото за разглеждане и поиска становища. Докладчик е Филип Димитров.

На последното си заседание за 2017 г. Комисията по правни въпроси на ВСС се е занимала с проблема, но какво е нейното становище ще разберем в четвъртък.

Факт е обаче, че този състав на ВСС направи пробив по въпроса с “вечните началници”. Съдийската колегия обяви за недопустима кандидатура за председател на районен съд заради изкарани вече два мандата начело на друг РС.

Прокурорската колегия също декласифицира кандидат от конкурс за апелативен прокурор на Варна по същите причини.

В дневния ред на пленума е също преназначаване на магистрати в спецпрокуратурата, както и въпроси за управление на собствеността. Вероятно ще стане дума и за новата сграда на спецправосъдието на бул. “Александър Стамболийски”.

 

About De Fakto

Проверете също

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат

Иван Брегов, Институт пазарна икономика   В петте последователни петъка преди парламентарните избори ще направим …

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.