Последни новини
Home / Законът / Съдът отказа отвод на прокурора по „Хитрино“, процесът стартира в Шумен

Съдът отказа отвод на прокурора по „Хитрино“, процесът стартира в Шумен

Defakto.bg

Процесът за трагедията на гара „Хитрино“, при която на 10 декември 2016 г. след изтичане на газ от дерайлирала влакова композиция загинаха 7 човека, 14 бяха ранени, а околните постройки – изпепелени, стартира днес в Шуменския окръжен съд.

На подсъдимата скамейка са главният машинист на влака Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков.

Окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева

На проведеното разпоредително заседание бе отхвърлено искането на защитата за отвод на окръжния прокурор на Шумен Маргарита Георгиева заради едностранно водене на разследването. Отказано бе и връщане на случая на прокуратурата за нарушаване на правата на подсъдимите, на които не са предоставени видеозаписи и фотоалбуми от огледа на местопроизшествието. Съдът обаче нареди на прокуратурата да предостави материалите. След поправките в НПК, в сила от 5 ноември прекратяването на делото и връщането му на прокуратурата е възможно само на разпоредителното заседание. По-нататък в хода на процеса подобно искане не може да се повдига.

Отхвърленото искане може да се обжалва пред Варненския апелативен съд. Ако определението бъде потвърдено, по същество процесът ще започне на 7 март.

В наказателния процес няма да се гледа гражданският иск на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ срещу двамата машинисти за 315 000 лв., категоричен бе днес съдът.  Държавната фирма настоява подсъдимите да платят разходите по ремонта на релсовия път.

Страните направиха заявка за тежка съдебна битка, коментира старта на процеса БНР.

От защитата признаха част от фактите по делото и заявиха, че не желаят разпит пред съда на тежко пострадалите, както и на наследниците на починалите. Те приеха и повечето от медицинските експертизи. Защитата настоява за разпит на длъжностните лица и техническите експерти.

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за нарушаване на правилата на ж.п.-транспорта, в резултат на което по непредпазливост са причинили смъртта на седмина и телесни повреди на 14 човека. Според прокуратурата, която се позовава на експертизи и свидетелства, причината за дерайлирането е превишената скорост при навлизане на композицията в гара Хитрино. Конкретно на Михнев се търси отговорност, че не е намалил скоростта, а на Петков – че не предприел действия за незабавното спиране на влака, като видял нарушението.

Защитата на машиниста твърди, че превишената скорост не винаги е причината за транспортно произшествие. В рамките на делото те приложиха справка от ДАНС, в която е посочено, че е имало незаключена стрелка край Хитрино.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.