Последни новини
Home / Законът / Адвокат измамил петима клиенти с 321 500 лева, казва прокуратурата

Адвокат измамил петима клиенти с 321 500 лева, казва прокуратурата

Defakto.bg

Ново обвинение – за измама и злоупотреба с доверие, внесе в съда пловдивската окръжна прокуратура срещу 38-годишния адвокат Владимир Елдъров. По друго дело за поръчителство на палежи и подбуждане към убийство на конкуренти, адвокатът вече получи 7,6 г. затвор.

Според ново обвинение от ноември 2011 до юли 2014 г. Елдъров е причинил имотна вреда на петима свои клиенти в размер на 321 500 лева. Като адвокат той бил упълномощен да ги представлява по застрахователни дела за изплащане на обезщетения за техни пострадали близки при катастрофи. Парите се превеждали по негова банкова сметка, но той не предавал парите на пострадалите, а ги оставял за себе си, твърди прокуратурата.

Сумите варирали от 47 000 до 80 000 лева. В един от случаите Елдъров присвоил изцяло преведеното обезщетение в размер на 80 000 лева. Така сумите в неговите  сметки набъбнали до 354 958 лева.

Ето пълният текст на съобщението

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Владимир Е., на 38 г., за това, че в периода от 17 ноември 2011 г. до 23 юли 2014 г, в условията на продължавано престъпление, като пълномощник на пет лица, с цел да набави за себе си имотна облага, като използвал тяхната неопитност и неосведоменост, им причинил имотна вреда в размер на общо 321 500 лева, като причинената вреда е в големи размери – престъпление по чл. 210 ал.1 т.3 пр.2 т.5 във връзка с чл.209 ал.2 във връзка ал.1 във връзка чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият Владимир Е., като адвокат, бил упълномощен от посочените по-горе пет лица, за всеки един от тях, да ги представлява по застрахователни дела за изплащане на обезщетения за техни пострадали близки при пътно-транспортни произшествия. Застрахователните обезщетения се превеждали по банкова сметка на обвиняемия, като той не предавал на пострадалите цялата сума, а част от нея оставял за себе си.  Сумите, които оставял за себе си, варирали в размер от 47 000 лева до 80 000 лева. В един от случаите обвиняемият присвоил изцяло преведеното от застрахователя обезщетение в размер на 80 000 лева.

Обвиняемият Владимир Е. е предаден на съд и за това, че през периода от 11 февруари 2010 г. до 3 ноември 2014 г., в условията на продължавано престъпление, като пълномощник на 24 лица, съзнателно е действал против законните интереси на представляваните и съзнателно е ощетил имуществото им, поверено му да го управлява и пази, като от деянието са последвали значителни щети в общ размер на 354 958 лева – престъпление по чл. 217 ал.4 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че 24 лица били упълномощили адвокат Владимир Е. да ги представлява по граждански дела за изплащане на обезщетения на пострадали лица от пътно-транспортни произшествия. След упълномощаването, обвиняемият едностранно решавал да увеличи възнаграждението си за оказаната услуга, като по свое усмотрение оставял част от присъденото обезщетение за себе си.   Сумите, с които ощетил пострадалите, варирали от 700 лева до 35 000 лева.

По делото са били разпитвани множество свидетели, изискани са банкови справки, извършени са очни ставки, изготвени са експертизи, изискани са копия от документи и застрахователни книжа  и др.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Владимир Е. е обвинен, е лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и конфискация на до ½ от имуществото на виновния. Обвиняемият е с мярка за неотклонение „подписка“ по настоящото дело, но същият се намира в Затвора – гр. Пловдив, където спрямо него се прилага мярка за неотклонение „задържане под стража“, постановена от съда по друго дело, по което е осъден на първа инстанция.

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.