Последни новини
Home / Законът / Декларация на ВСС за протеста в Бургас: Категорично се противопоставяме на заклеймяването на съдия!

Декларация на ВСС за протеста в Бургас: Категорично се противопоставяме на заклеймяването на съдия!

Defakto.bg

Инспекторатът и етичната комисия на ОС-Бургас ще проверяват магистрата Калин Кунчев

Изненадващо, в края на работния ден днес, съдийската колегия на ВСС все пак се събра на извънредно заседание. То бе свикано по искане на Олга Керелска, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова, с една точка: „Приемане на декларация на Съдийската колегия на ВСС във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии“.

По-рано през деня кадровиците вече разискваха журналистическата декларация и протест срещу две решения на съдията от РС-Бургас Калин Кунчев по искове на Петър Низамов-Перата.

Последва заседание на Комисията по професионална етика. На него е взето решение да се възложи на Инспектората към ВСС и на етичната комисия при Окръжен съд-Бургас „да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас“.

После, на извънредното си заседание, единодушно съдийската колегия гласува следната декларация:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.
Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.
Членовете на СК изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.
Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите
професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.
Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите.
Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.