Последни новини
Home / Законът / Проблем във ВАС: Зам.-председател “държи” поста, понеже няма място за редови съдия (допълнена)

Проблем във ВАС: Зам.-председател “държи” поста, понеже няма място за редови съдия (допълнена)

Defakto.bg

Любомир Гайдов от ВАС отказал да стане зам.-председател на областния административен съд

Въпреки че още на 28 ноември м.г. бе освободена като член на ръководството, Румяна Монова продължава да е на длъжността зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС). Причината е, че в момента във ВАС няма вакантен щат за редови съдия.

А вакантно място няма, защото друг съдия от ВАС – Любомир Гайдов, който бе избран за зам.-председател на столичния областен административен съд, не е встъпил в длъжност. И остава върховен съдия. Именно неговото място пък е било предвидено за Монова.

Съдия Румяна Монова

Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Проблемът бе огласен от зам.-председателя на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев. За това, в условията на “спешност”, в днешния дневен ред на съдийската колегия влезе допълнителна точка – разкриване на 1 длъжност “съдия” във ВАС. Комисията е била сезирана от председателя на ВАС Георги Чолаков

Отделно е поискано разкриването на още 3 нови щата във ВАС, но тяхното обсъждане ще е в друго заседание.

Новият председател на ВАС Георги Чолаков досега не е предложил свой екип от заместници. Вероятно чака да се изчистят недоразуменията с екипа на предшественика му Георги Колев.

Колев, чиийто мандат изтече през ноември 2017 г., имаше двама заместници – Боян Магдалинчев и Румяна Монова. Магдалинчев бе избран за член на ВСС от парламентарната квота и стана негов представляващ. Монова пък подаде оставка от ръководния пост, но бе поискала да се запази досегашното й възнаграждение. ВСС гласува оставката в края на ноември м.г., като отказа запазване на зам.-председателската заплата.

Самият Георги Колев бе преназначен за редови съдия във ВАС. За него имаше вакантна длъжност за “редови” – на мястото на съдията Атанаска Дишева, която стана член на новия ВСС от съдийската квота.

Съдия Любомир Гайдов

Днес Красимир Шекерджиев напомни, че решенията за Монова и Гайдов са взети едновременно през ноември м.г., именно защото са били обвързани. Срокът за встъпване на Гайдов на новата му длъжност обаче е изтекъл и той не е стъпилкато зам.-предесдател на областния административен съд.

“Каква е причината?”, попита Олга Керелска и напомни, че темата за кадровите рокади в областния съд бе надълго и нашироко разисквана във ВСС в края на м.г.

“По лични причини не е встъпил”, се чу от залата.

Самият Георги Чолаков обяви, че не знае мотивите на съдия Гайдов. Но председателят на областния административен съд Мария Попова вече е направила искане за нов заместник.

“Да гласуваме разкриването на още един съдийски щат във ВАС, време е председателят на ВАС да създаде свой екип”, прикани Боян Магдалинчев.

С 12 на 0 гласа съдийската колегия се обяви “за”. Окончателното решение ще вземе пленумът на ВСС в четвъртък.

Що се отнася до разкриването на останалите 3 нови съдийски щата във ВАС, комисията по атестирането и конкурсите ще се произнесе след проучване на данните за натовареността на магистратите там, обясни Красимир Шекерджиев. Това ще стане най-рано през март.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.