Последни новини
Home / Законът / Проблем във ВАС: Зам.-председател “държи” поста, понеже няма място за редови съдия (допълнена)

Проблем във ВАС: Зам.-председател “държи” поста, понеже няма място за редови съдия (допълнена)

Defakto.bg

Любомир Гайдов от ВАС отказал да стане зам.-председател на областния административен съд

Въпреки че още на 28 ноември м.г. бе освободена като член на ръководството, Румяна Монова продължава да е на длъжността зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС). Причината е, че в момента във ВАС няма вакантен щат за редови съдия.

А вакантно място няма, защото друг съдия от ВАС – Любомир Гайдов, който бе избран за зам.-председател на столичния областен административен съд, не е встъпил в длъжност. И остава върховен съдия. Именно неговото място пък е било предвидено за Монова.

Съдия Румяна Монова

Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Проблемът бе огласен от зам.-председателя на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев. За това, в условията на “спешност”, в днешния дневен ред на съдийската колегия влезе допълнителна точка – разкриване на 1 длъжност “съдия” във ВАС. Комисията е била сезирана от председателя на ВАС Георги Чолаков

Отделно е поискано разкриването на още 3 нови щата във ВАС, но тяхното обсъждане ще е в друго заседание.

Новият председател на ВАС Георги Чолаков досега не е предложил свой екип от заместници. Вероятно чака да се изчистят недоразуменията с екипа на предшественика му Георги Колев.

Колев, чиийто мандат изтече през ноември 2017 г., имаше двама заместници – Боян Магдалинчев и Румяна Монова. Магдалинчев бе избран за член на ВСС от парламентарната квота и стана негов представляващ. Монова пък подаде оставка от ръководния пост, но бе поискала да се запази досегашното й възнаграждение. ВСС гласува оставката в края на ноември м.г., като отказа запазване на зам.-председателската заплата.

Самият Георги Колев бе преназначен за редови съдия във ВАС. За него имаше вакантна длъжност за “редови” – на мястото на съдията Атанаска Дишева, която стана член на новия ВСС от съдийската квота.

Съдия Любомир Гайдов

Днес Красимир Шекерджиев напомни, че решенията за Монова и Гайдов са взети едновременно през ноември м.г., именно защото са били обвързани. Срокът за встъпване на Гайдов на новата му длъжност обаче е изтекъл и той не е стъпилкато зам.-предесдател на областния административен съд.

“Каква е причината?”, попита Олга Керелска и напомни, че темата за кадровите рокади в областния съд бе надълго и нашироко разисквана във ВСС в края на м.г.

“По лични причини не е встъпил”, се чу от залата.

Самият Георги Чолаков обяви, че не знае мотивите на съдия Гайдов. Но председателят на областния административен съд Мария Попова вече е направила искане за нов заместник.

“Да гласуваме разкриването на още един съдийски щат във ВАС, време е председателят на ВАС да създаде свой екип”, прикани Боян Магдалинчев.

С 12 на 0 гласа съдийската колегия се обяви “за”. Окончателното решение ще вземе пленумът на ВСС в четвъртък.

Що се отнася до разкриването на останалите 3 нови съдийски щата във ВАС, комисията по атестирането и конкурсите ще се произнесе след проучване на данните за натовареността на магистратите там, обясни Красимир Шекерджиев. Това ще стане най-рано през март.

About De Fakto

Проверете също

Полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета “Борисов”, е мотивът за освобождаване на гл. секретар на МВР (пълен текст)

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради използването на сила при потушаването на …

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.