Последни новини
Home / Законът / „Емблематичен“ подсъдим поиска предсрочна свобода

„Емблематичен“ подсъдим поиска предсрочна свобода

Defakto.bg
За трети път за условно предсрочно освобождаване настоява и Любомир Димитров от „Наглите“
Васил Маникатов (на снимката), заради когото навремето вътрешният министър Цветан Цветанов започна атаката си срещу съдия Мирослава Тодорова, е поискал условно предсрочно освобождаване. Молбата му ще се гледа утре от Софийския градски съд. За това съобщиха от СГС.
Случаят „Маникатов“
Цветан Цветанов

В момента Маникатов излежава кумулирано (обединено – б.р.) наказание от 15 години лишаване от свобода, постановено от гръцки съд, и 8 години, постановени у нас, уточниха в отговор на запитване на De Fakto от СГС.

На осъдения му остават още 6 години и 6 месеца – т.е. по-малко от половината наказание. В тези случаи, ако е имал добро поведение, показал е, че се е „поправил“, законът позволява условно предсрочно освобождаване. Но всеки случай конкретно се преценява от съда. Каква ще е преценката за него, предстои да научим.

Така или иначе, през годините Маникатов се превърна в „емблематичен“ подсъдим. През 2012 г., позовавайки се именно на него вътрешният министър Цветанов обвини съдията Тодорова, че „обслужва“ организираната престъпност, защото станала виновник за предсрочното освобождаване на Маникатов от затвора, забавяйки мотивите си по нова присъда срещу него. В медии Маникатов бе назоваван „емблематичен наркобос“.
Мирослава Тодорова

После обвиненията срещу съдията бяха опровергани от фактите – оказа се, че „емблематичният“ Маникатов е излязъл на свобода, защото е излежал предна присъда от 9 години, от която е приспаднат срокът на предварителното му задържане и са му „спестени“ около 2 години за положения труд. А прокуратурата не е  поискала от съда нов постоянен арест заради висящото му дело.

Любопитното е и друго – „българската“ присъда от 8 години, която той излежава в момента наред с „гръцката“, най-вероятно е постановената от Мирослава Тодорова. Тя го осъди за участие в наркоканал в затвора и то при условията на „опасен рецидив“.
Междувременно Маникатов бе свидетел и частен обвинител в процеса срещу групата за отвличания „Наглите“, като тяхна жертва.
И Гребеца иска свобода
Трета поред молба за условно предсрочно освобождаване е отправил и Любомир Димитров- Гребеца, осъден по делото „Наглите“. Тя също ще се гледа утре, от друг състав на СГС.
Димитров е с най-лекото наказание от групата – 10 г. затвор, заради оказано съдействие на разследването, остават му броени месеци в затвора.
Заради първата молба на Гребеца, удовлетворена на първа инстанция от СГС, миналата пролет избухна публичен скандал. И втората инстанция – Софийският апелативен съд отмени решението за предсрочното му освобождаване.
През ноември 2017 г. Димитров отправи ново искане за същото, но СГС му отказа, без да гледа молбата по същество – заради законовата забрана за внасяне на повторно искане в рамките на 6 месеца.
Какво ще е решението по третата молба на Гребеца, предстои да научим.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.