Последни новини
Home / Законът / Етичната комисия на ВСС заседава извънредно за протеста на журналисти в Бургас

Етичната комисия на ВСС заседава извънредно за протеста на журналисти в Бургас

Defakto.bg

Протестът на журналисти в Бургас срещу решения на съдията от районния съд в града Калин Кунчев влиза като извънредна точка на заседание на етичната комисия на ВСС днес.

Това решиха кадровиците от съдийската колегия след емоционален дебат. Решението на етичната комисия ще бъде обявено публично.

Поводът – Петър Низамов – Перата, (който гонеше бежанци на границата) е осъдил два сайта в Бургас – burgasnews.com и burgasinfo.com, защото през 2012 г. е бил наречен от тях  „бияч“ в заглавия на информациите. Информациите са за взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на няколко човека за побой в дискотека. Сред арестуваните е и Петър Низамов, по-късно той е оправдан по това дело. В публикациите се изнасят факти според официалните съобщения на МВР и на прокуратурата. В една от тях задържаните са с инициали, в другата – с трите им имена.

Перата обаче се е засегнал от заглавието „Биячите от „Джубокс“ остават в ареста“. И е завел иск за непозволено увреждане срещу медиите съответно за 20 хиляди и 15 хиляди лева. В жалбите си изтъква включително, че е почувствал „душевен дискомфорт“.

Съдийските решения

Съдия Калин Кунчев приема за основателни исковете по отношение на заглавията и присъжда съответно редакциите да платят по 2000 и 500 лв. обезщетение на Низамов. Решението на Районния съд в Бургас не е окончателно и ще бъде атакувано пред окръжния съд в града.

Духовете са особено разбунени от част от решението на съдия Кунчев за „коректните заглавия“.
„… коректно заглавие на процесната публикация би било например “Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс“ лица остават в ареста“ или “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“, и т. н. Използваният спрямо ищеца израз “бияч/ите/ от “Джубокс““, от една страна, съдържа клеветническо твърдение /неистинско позорно обстоятелство/ – той да е участвал в побоя над охранителя в дискотеката, с което се вреди на доброто му име в обществото – разпознат е в материала от свои близки и приятели, а от друга – с оглед на негативния смисъл, който се влага при употребата на тази дума от хората, включително и в публикации на ме-диите – побойник, скандалджия, хулиган, са засегнати честта и личното достойнството на Н.“, пише магистратът, цитиран от offnews.

Декларацията на бургаските репортери

Журналистите в Бургас излязоха на протест пред Съдебната палата в града. И с остра декларация, адресирана до ВСС, парламента, МС, главния прокурор, председателите на бургаските съдилища и други институции.

В декларацията се казва: „Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси – невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда.
Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни, да завежда дела срещу медии.
Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.
Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото“.

Репортерите се обръщат и с призив към етичната комисия на ВСС да се занимае с „професионалната дейност на съдия Кунчев“, към прокуратурата да се самосезира „за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии“, а НАП да провери имущественото състояние на Низамов, „тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка“.

Реакцията на съдебния съвет

На финала на заседанието на съдийската колегия на ВСС днес въпросът бе повдигнат първо от Боряна Димитрова – доскоро председател на окръжния съд в Бургас. Тя настоя ВСС да реагира с мотива, че „това е една кризисна ситуация“ и с предупреждението, че „днес се случва в Бургас, утре ще се случи и другаде“.

Развилият се нататък дебат бе лъкатушене между два възможни варианта – реакция на твърденията на бургаските журналисти със започване на проверка на въпросния магистрат или защита на независимостта на същия магистрат.

Цветинка Пашкунова обяви, че етичната комисия се е самосезирала за ставащото вчера по медийни репортажи и днес ще обсъжда случая извънредно. Председателят на комисията Олга Керелска пък каза, че след последните промени в съдебния закон ВСС не може да прави самостоятелни проверки по постъпили сигнали и затова било по-добре случаят да се изпрати на етичната комисия на ОС-Бургас.

„От това, което чувам, съзирам една опасност – насочваме цялото си внимание към изследване на етичното поведение на съдията, защото една или няколко медии са го обявили в неетично поведение“, включи се Атанаска Дишева.

„Само ви моля да изслушате и колегата Кунчев. Много моля да съберете абсолютно всички доказателства, аз също не мога да кажа ситуацията каква е била по делото, тепърва ще я изяснявате“, настоя Боряна Димитрова.

Керелска предложи да се излезе с призив към медиите „да запазят спокойствие, да изчакат развитието на случая и тогава да коментираме“.

Намеси се Красимир Шекерджиев с критики към администрацията на ВСС, че не е информирала навременно всички членове на съвета за проблем, който ги касае. После добави: „По никакъв начин не можем да се ангажираме със становища по съществото на делото. Не съм склонен да подкрепя и какъвто и да било укор към журналистите да се намесват или не“.

„Нямах предвид да отправяме укори към журналистите, а призив към медиите да запазят спокойствие, да изчакат проверката на ситуацията и на фактите“, обясни се Керелска.

„Проверка трябва да се направи, без проверка ние няма как да вземем решение“, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. И защити администрацията – още вчера е сигнализирала за случващото се в Бургас според отразяването му в медиите.

Самата декларация на журналистите, оказа се, още не е получена в съвета.

Атанаска Дишева предложи: да има извънредно заседание на съдийската колегия след заседанието на етичната комисия още днес. Тук микрофоните в залата бяха изключени.

На финала се разбра, че извънредно заседание на колегията днес няма да има.

 

Решението на Районния съд ще бъде обжалвано, категорични са бургаските журналисти. То, обаче, дава лош сигнал при изпълнение на служебните им задължения. Репортерите изготвиха декларация в защита на свободата на словото, която ще бъде изпратена до редица институции, в това число – ВСС, Народното събрание, НАП и др. Публикуваме я без редакторска намеса (Вижте текста по-горе)

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.